Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svag dollarkurs påverkar tyska exporten

Publicerat måndag 8 oktober 2007 kl 07.32

Dollarn fortsätter att vara svag i förhållande till euron. En stor del av den tyska exporten går till USA och som en följd av den svaga dollarkursen kommer tysk export till USA att minska med mer än fem procent i år.

Det är chefen för det tyska näringslivets största handelsorganisation, Bundesverband des deutschen Gross- och Aussenhandels, Anton Börner som gör den här bedömningen av exportminskningen.

Tysk export till USA
Det är ett mäktigt förbund han leder, där alla de stora exportföretagen ingår. Tyskland är det land i världen som exporterar mest och en stor del av den tyska exporten går till USA. Men med fallande dollarkurs blir tyska varor allt dyrare i USA och när USA-marknaden sviktar då kan det räcka för att försvaga den tyska konjunkturen.

I år har det varit tillväxt på andra marknader istället som har kompenserat den tyska industrin för minskad omsättning i USA.

För nästa år måste dock prognoserna skrivas ner, enligt Anton Börner, om det inte visar sig att den amerikanska ekonomin återhämtar sig efter den senaste sänkningen av styrräntan i USA. I så fall har vi kommit undan med ett blått öga, säger Börner.

”Hotar tyska konjunkturen”
Också den tyska regeringen är oroad över den svaga dollarkursen. Ingen vet hur den amerikanska finanskrisen slutligen påverkar Tyskland, sa näringsministern Michael Glos häromdagen. Låg dollarkurs och högt oljepris hotar den robusta tyska konjunkturen, sa han.

Precis den här oron återspeglas också i den månatliga tyska ekonombarometern för september, som just har presenterats. Av de tillfrågade nationalekonomerna gör allt fler nu pessimistiska bedömningar av konjunkturutvecklingen.

Än så länge märks ingen vändning neråt på den tyska arbetsmarknaden. Det är lättare än på många år att få jobb i Tyskland just nu. Det finns ungefär en miljon lediga jobb att söka och i en del branscher är det brist på arbetskraft.

Arbetslöshet under genomsnittet
Arbetslöshetsstatistiken för september visar att Tyskland inte har haft så få arbetslösa sedan 1995. Nivån har sjunkit under EU:s genomsnitt, men i östra Tyskland är det fortfarande svårt att få jobb på många håll.

De tyska konsumenterna är dock försiktiga. Trots högkonjunkturen har den privata konsumtionen i Tyskland minskat under 2007. Bedömare tror att det framför allt har att göra med att mervärdesskatten höjdes vid årsskiftet.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".