Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Självmord vanligare i vissa landsting

Publicerat måndag 8 oktober 2007 kl 15.49

I vissa landsting är det dubbelt så vanligt att patienter begår självmord efter det att de lämnat den slutna vården. Det visare den första undersökning av den slutna psykiatriska vården som Sveriges kommuner och landsting gjort.

Kjell Asplund är generaldirektör på Socialstyrelsen.

– Det är inte roligt att hamna långt ner på en sån här jämförelselista och vi vet att det drar igång lokalt revisionsarbete, hur ska man kunna förbättra vården så det här är ett kraftfullt medel, säger han.

Även psykiatrin
I den tjocka rapport Sveriges kommuner och landsting och Socialstyrelsen på måndagen kom ut med jämförs landstingens resultat och för första gången också inom psykiatrin.

I vissa landsting är det dubbelt så vanligt att den som skrivs ut från en sluten psykiatrisk mottagning, inom tre månader, ändå tar sitt liv eller försöker ta sitt liv. Det är till exempel dubbelt så vanligt i Jönköpings län som i Blekinge eller på Gotland.

– Det kan finnas förklaringar i de bakomliggande siffrorna, men det här är också exempel på sånt där man måste gå in och analysera vad som ligger bakom och som kan stimulera till kvalitetsutvecklingsarbete.

Kan man säga att självmord strax efter att vården avslutats är tecken på dålig vård?

– Man måste säga att det är tecken på misslyckanden i vården och så tror jag de flesta som jobbar i vården upplever det också, säger Kjell Asplund.

Förra året blev sjukvårdspersonalen skyldig att anmäla alla fall där patienter begår självmord. Men som Ekot kunde berätta på måndagsmorgonen är det vanligt att sjukvårdspersonal låter bli att anmäla självmorden.

”Tabubelagt”
Ekot undersökning är den första som gjorts sedan den nya regeln började gälla. Resultatet visar att mer än vart tredje självmord bland patienter aldrig anmäls.

Danuta Wasserman är professor i psykiatri.

– Jag tror att det beror på att självmord fortfarande är väldigt tabubelagt och skuldbelagt, personalen inom en sjukvårdsinrättning som har varit med om att förlora en patient känner sig stigmatiserade, skuldbelagda och samtidigt hjälplösa när de inte har tillgång till de resurser som krävs för att ge en adekvat vård, säger hon.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".