Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Våld och brott vanligt i ungdomars vardag

Publicerat tisdag 9 oktober 2007 kl 04.00
Lena Nyberg.

Många barn och ungdomar upplever våld och annan brottslighet i vardagen. Det visar en enkät som Barnombudmannen har gjort. En tredjedel av pojkarna i årskurs tre på gymnasiet svarade att de själva hade blivit sparkade eller slagna.

– Väldigt många barn och ungdomar utsätts för en vardagsbrottslighet som jag tror att många vuxna inte är medvetna om. Det är väldigt tydligt att många barn och ungdomar upplever brott omkring sig, säger barnombudsmannen Lena Nyberg.

Drygt 1 000 barn och ungdomar i åldrarna mellan 10 och 18 år har svarat på frågor om brott i Barnombudsmannens enkät.

Ungdomar i årskurs tre utfrågade
Bland ungdomarna i årskurs tre på gymnasiet uppgav 60 procent att de känner fler än fem personer som blivit utsatta för någon brottslig handling.

Bara en tredjedel av barnen och ungdomarna sade att de skulle vända sig till polisen om de själva blev utsatta för brott.

En tredjedel av pojkarna svarade att de hade blivit sparkade eller slagna.

Efterlyser bättre information
Barnombudsmannen Lena Nyberg tycker att skolorna måste bli bättre på att informera om våldets verkningar.

– Väldigt många ungdomar tror tyvärr att människor tål mer fysiskt våld än vad man gör därför att man ser det både i nyhetsprogram och filmer på tv och i tv-spel. Men sedan måste man vara varse att kombinationen alkohol och våld kan leda till att man tappar omdömet. Jag tror att vi är alldeles för dåliga på att prata om det. Mycket beror det på vuxenvärldens egen kluvna inställning till alkohol, säger Lena Nyberg.

Vuxna bör vara mer närvarande
Barnombudsmannen Lena Nyberg tycker att föräldrar måste våga vara mer närvarande i ungdomarnas liv, till exempel medverka vid tonåringars fester.

– Vi som föräldrar, som vuxna, måste ta ansvar för att finnas där ungdomar finns för att se till att det går rätt till och att man kan stötta och hjälpa när det uppstår konflikter, säger hon.

Men ofta är det inte så populärt bland tonåringar att ha med sig föräldrar vid en fest?

– Nej, men det är också en attityd som måste förändras, att man faktiskt måste vara medveten om att det finns vuxna som måste vara med och ta ansvar, säger Lena Nyberg.

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".