Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Estlands ryssar vill ha större förändring

Publicerat onsdag 10 oktober 2007 kl 12.30
1 av 2
Vy över Tallinn där de två symbolerna för de båda folkslagen står intill varandra på Domberget: esternas torn Långe Hermann och ryssarnas kyrka Alexander Nevski-katedralen. Foto: Christer Fridén/SR.
2 av 2
Den sovjetiska statyn som utlöste kravallerna i våras. Foto: Christer Fridén/SR.

Ett halvår efter flytten av ett sovjetiskt militärmonument i Estlands huvudstad Tallinn är spåren av de våldsamma upploppen som följde borta. Men den estniska staten är under hård press att förbättra villkoren för landets ryskspråkiga minoritet.

Trots detta anser många ryssar att det ännu inte har märkts någon förändring i myndigheternas attityd.

– I praktiken har jag inte märkt någon förbättring även om det pratas om det, säger Tatjana.

Hon säljer ägg på marknaden i Tallinn, ett av de ställen där man hela tiden hör både försäljare och kunder tala ryska, även om nästan alla skyltar är på estniska.

Kommunikation på ryska
Det ger en god bild av läget, officiellt är det estniska som gäller, men många kommunicerar på ryska.

Tatjana tycker att de estniska myndigheterna kunde dämpa lite på kraven att man måste kunna estniska för att bli estnisk medborgare.

Nästan var tredje invånare i Estland har ryska som modersmål och många talar inte estniska och över hälften är inte heller estniska medborgare.

Krigsmonument flyttades
Ryssland har längre kritiserat Estland för att diskriminera ryssarna och i våras utbröt häftiga kravaller i Tallinn när ryssarna protesterade då ett sovjetiskt krigsmonument flyttades till en mer undanskymd plats.

Men inte bara Ryssland utan också FN och Europarådet har kritiserat behandlingen av den ryska minoriteten.

Efter de våldsamma upploppen kom signaler om att myndigheterna insåg att något måste göras.

Fler tv-program på ryska
Men det enda konkreta hittills är att det skall bli mer tv-program på ryska. Man skall också sätta in en del stödåtgärder för att göra det lättare att lära sig estniska.

Ett av de stora oppositionspartierna i parlamentet föreslår att åtminstone nyfödda barn automatiskt ska få estniskt medborgarskap om föräldrarna vill.

Men Adeline tror inte att den estniska regeringen ens försöker göra tillräckligt för att jämställa ryssarna med esterna.

Christer Fridén, Tallinn
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".