Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav vill införa en klimatmärkning

Publicerat onsdag 10 oktober 2007 kl 07.30

Det säljs allt fler ekologiska varor i svenska matbutiker. Hos både ICA och Coop ökade den ekologiska försäljningen med runt 20-30 procent under årets första sex månader jämfört med samma period i fjol.

Men hur miljövänlig är egentligen ekomaten? Märkningen ”ekologiskt” säger endast hur varan är producerad. Den säger inget om transporter. Coop säljer exempelvis ekologisk honung importerad från Sydamerika, enligt informatör Märit Wikström.

– Om det fanns svensk ekologisk honung i tillräcklig mängd skulle vi självklart köpa det. Nu finns det inte tillräcklig mängd så därför har vi valt att importera ekologisk honung i stället, säger hon.

Omfattar transportsätt
Föreningen Krav, som arbetar för en ökad ekologisk odling, djurhållning och produktion, håller just nu på att ta fram riktlinjer för en ny klimatmärkning som bland annat ska omfatta olika transsportsätt.

Målet är att minska växthusgaserna. Reglerna ska presenteras i maj nästa år, mer när klimatmärkta produkter når butikerna är än så länge oklart. Enligt Kravs regelutvecklingschef, Johan Cejie, lär livsmedel som transporteras med flyg förmodligen inte bli klimatmärkta.

– Det är väldigt tydligt att konsumenterna tycker att transport är en väldigt viktig aspekt i det hela. Det är någonting vi måste hantera och flyg är en del av de här transporterna. Det finns också andra transporter som också är väldigt klimatpåverkande, säger han.

De här produkterna som blir klimatmärkta, kommer de att bli dyrare än icke klimatmärkta produkter?

– Det är för tidigt att säga. Generellt kan man inte säga det, för det finns många producenter som redan nu, utan att få någon uppmärksamhet för det, har en mycket bättre produktion ur klimatsynpunkt. Men på vissa delar kan det krävas att man gör stora investeringar och då måste man ta ut det på priset, säger Johan Ceije.

Förvirrar konsumenterna
Svenska Naturskyddsföreningen är inte odelat positiv till Kravs förslag om en klimatmärkning. Den ser hellre att de redan existerande märkningarna vässas och även omfattar transporter, än att ytterligare en märkning kommer ut på marknaden.

Svante Axelsson, generalsekreterare för Svenska Naturskyddsföreningen, tror att det snarare förvirrar konsumenterna än gör det lättare för dem att handla miljövänligt och ekologiskt.

– Det är svårt om man har en kravmärkt produkt, och sedan en klimatmärkt icke kravmärkt produkt hur ska man då tänka. Vi tycker att miljömärkena bör hantera de viktigaste miljöfrågorna inom sina system, säger han.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".