Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt stark konjunktur i Östeuropa

Publicerat onsdag 10 oktober 2007 kl 12.50

I Öst- och Centraleuropa väntas det bli fortsatt bra drag i konjunkturen och den ekonomiska tillväxten. Trots att den senaste tidens internationella kreditoro kan dra ner den globala tillväxten. Den bedömningen gör banken SEB i en ny analys.

Mikael Johansson på SEB pekar till exempel på länder som Slovakien, Polen och Tjeckien.

– Mest intressant är att de fortsätter att de fortsätter att vara ganska skyddade från det som händer i omvärlden, så tillvida att investeringar och privatkonsumtion kan fortsätta att växa kraftigt. De är ganska lite exponerade mot den amerikanska marknaden och det gör att den inhemska efterfrågan har goda chanser att fortsätta utvecklas starkt. Delvis till följd av höga löneökningar, delvis till följd av att EU:s strukturfonder driver på investeringarna i Centraleuropa.

Risk för överhettning i Baltikum
Samtidigt som det i genomsnitt är fortsatt goda tider i Central- och Östeuropa har det börjat bli ekonomiska problem med överhettning i Baltikum.

Estland har tappat konkurrenskraft för sin export efter ohållbart höga löneökningar och hög inflation, Lettland plågas av ett underskott i sin bytesbalans och ser ut att slå världsrekord som andel av BNP. Litauen har problem med brist på arbetskraft.

Betydligt starkare är det till exempel i Ryssland som gynnas av höga priser på råvaror som olja och metaller. Den inhemska konsumtionen driver på och investeringarna växer.

Stark utveckling i Ukraina
Ukraina kan vara på väg in i samma starka utveckling som tidigare fanns i Baltikum.

– Vi ser en begynnande kreditexpansion, ökad konsumtion där det politiska systemet anpassar sig mot marknadsekonomin och släpper in mer utländska direktinvesteringar. Med den nygamla orange koalitionen som tycks tillträda vill man också öka integrationen med väst och en del i det är att försöka få in mer investeringar i landet, säger Mikael Johansson, Östeuropaanalytiker på SEB.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".