Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Starkare försvarssamarbete inom Norden

Publicerat onsdag 10 oktober 2007 kl 18.41

Det nordiska säkerhets- och utrikespolitiska samarbetet stärks alltmer. Efter ett utrikesministermöte i Bodö i Norge har Sverige, Norge och Finland nu kommit med en gemensam deklaration som går ut på att bland annat det säkerhetspolitiska samarbetet ska intensifieras.

Enligt utrikesminister Carl Bildt var det ett viktigt steg.

– Det finns en mycket konkret politisk vilja att gå vidare på ett antal olika områden. Det gäller freds- och stabilitetsoperationer. Vi kommer att operera tillsammans med Norge i Darfur i Sudan, vi hoppas att kunna vara gemensamt med Finland i Tchad, vi tittar på möjligheterna att samordna mer i Afghanistan. Vi tror att vi får ut mer av de gemensamma resurserna, vi har mycket att lära av varandra. Sedan planerar vi ett förstärkt informationsbyte i energifrågorna i de nordeuropeiska områdena. Det sker en hel del när det gäller det konkreta också. Vi utbyter till exempel information om läget i Östersjöområdet med Finland och förbereder att göra det på luftsidan. Vi diskuterar också att göra det med Norge under kommande år, säger Carl Bildt.

Är det en nordisk försvarsallians vi talar om?

– Nej, det är det inte. Den hårda säkerhetspolitiken förblir densamma. Vi har ett starkt intresse av att Norge förblir med sin förankring i Nato. När det gäller Sverige ligger den säkerhetspolitiska linjen när det gäller de hårda frågorna fast. Men i det vi kallar den mjuka säkerhetspolitiken, miljöutmaningar, transportövervakning, miljöfrågor, energifrågor och så vidare, där ser vi ett ökat behov av samverkan.

När det gäller försvarspolitiken har Finland och Sverige sedan länge samarbetat inom en rad områden. Under det senaste året har Norge och Sverige försökt få till stånd ett utökat samarbete mellan länderna.

Historiskt steg
Det nya med mötet i Nordnorge är att samtliga dessa tre länder nu genom den gemensamma deklarationen talar om vikten av att intensifiera samarbetet. Det är lite av ett historiskt steg, säger Carl Bildt.

– Sedan det kalla krigets slut och sedan Sverige och Finland gick in i den politiska alliansen EU har vi tagit det ena historiska steget efter det andra. Efter det att vi gick med i EU och Norge beslutade sig för stå utanför men kvarstå som en viktig medlem i Nato kan vi mer pragmatiskt titta på det norska samarbetet med den europeiska unionen och vårt samarbete i det här fallet med både Norge och Nato, säger Carl Bildt.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".