Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Spetsade drinkar på krogen kartläggs

Publicerat söndag 14 oktober 2007 kl 10.43

Polisen, åklagarmyndigheten och sjukvården ska göra en gemensam kartläggning av hur vanligt det är att personer får sina drinkar spetsade med droger, både på krogen eller i hemmet.

Idag vet man bara att det förekommer, men inte hur vanligt det är. Misstankarna utreds också dåligt, säger Kai Knudsen, docent och överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Det är väldigt vanligt att flickor och kvinnor upplever att de blivit drogade i samband med att det skett en våldtäkt. Det handlar i Sverige om kanske 3 000 våldtäkter. Det är angeläget att det finns fungerande rutiner för hur det ska tas omhand, när anmälan sker, säger Kai Knudsen.

Nya rutiner
Många kvinnor upplever att de blivit drogade i samband med våldtäkter. Det är angeläget att det finns fungerande rutiner för att kartlägga det, men idag finns inte det.

Ett av syftena med projektet är att ta fram nya rutiner, så att prover tas tidigt och att de som anmäler tas på allvar.

Många gånger blir de inte trodda, utan det förutsätts att de blivit fulla och ångrar vad de gjort.

Men studier, i bland annat England, visar att upp till en femtedel av de som trott sig ha blivit drogade också var det.

Anmäla snabbt
Det är viktigt att de gör en polisanmälan så snabbt som möjligt och blir undersökta, säger Kai Knudsen.

– Ja, det bör ske inom ett dygn efter att det hänt, men man kan påvisa förekomst av läkemedel upp till en vecka efter att det inträffa, säger han.

Men är man väldigt drogad är det svårt att ta sig samman?

– Ja. Har det inträffat något väldigt otäckt är det naturligtvis försvårande, säger Kai Knudsen, docent och överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".