Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många kommuner slarvar med kontroll av dricksvatten

Publicerat måndag 15 oktober 2007 kl 15.58

Det är allvarliga brister i kontrollen av kommunernas vattenverk, enligt livsmedelsverket kan de här bristerna leda till att dricksvattnet förorenas,  i värsta fall till och med utan att det upptäcks.

I de allra flesta kommuner sköts både driften och kontrollen av kommunen själv och det innebär, enligt Thorbjörn Lindberg, statsinspektör vid livsmedelsverket att kontrollen av vattenkvalitén blir sämre.

– Det är helt klart så att det ibland uppstår problem på grund av att man sitter för nära varandra och då är det svårt att genomföra en objektiv kontroll om det är ens kompisar man ska kontrollera.

Vad betyder det här för trovärdigheten, vad gäller kontrollen av vilken kvalité vi har på dricksvattnet i Sverige?

– Det här försämrar ju trovärdigheten för kontrollen. Vi måste hela tiden se till att man arbetar systematiskt och förebyggande på alla nivåer så att vi kan behålla en bra dricksvattenkvalité.

Varje svensk, använder igenomsnitt 200 liter vatten per dag, mest vatten, 70 liter går åt vid till exempel en vanlig morgondusch, jämfört med de tio liter som dricks och går åt vid matlagning.

Allvarliga brister
För att inte bli sjuk måste vattnet kontrolleras, men under en två-års period hade vart tredje miljö kontor inte gjort en enda inspektion vid vattenverken. I livsmedelsverkets undersökning framgår det att nio av tio kommuner har så allvarliga brister i sin kontroll att det finns stora risker att vattnet förorenas. Kontrollen måste alltså bli bättre.

Ann-Sofie Eriksson är sektionschef vid samarbetsorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting.

– Det är givetvis viktigt att vi har en bra vattenkvalité och det är vi kända för i Sverige. Men vi ska givetvis ta kritik på allvar och se vad man förbättra i systemen. Då är det främst driftsinstruktionerna och hur verksamheterna sköts och sen är det stickkontroll som görs av hur det fungerar.

– Men givetvis ska vi hur vi kan förbättra det här och vad man kan göra för att säkerställa kvalitén, säger hon.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".