Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige vill stoppa EU-stöd till finska bönder

Publicerat onsdag 17 oktober 2007 kl 08.00
Jordbruksstödet betyder mycket för de åländska bönderna. Foto: Christer Fridén/SR.

En konflikt har brutit ut mellan Sverige och Finland på jordbruksområdet. Det gäller det jordbruksstöd som finländarna fick behålla efter EU-inträdet. Men Sverige vill att EU tvingar Finland att stoppa hjälpen till bönderna.

Stödet går också till Åland där det betyder mycket för bonden Tryggve Sundblom.

– För mig personligen utgör det mellan en fjärdedel och en tredjedel av mitt nettoresultat på årsbasis. Det hjälper mig, den lilla bonden här ute i skärgården, att kunna leva ett drägligt liv som bonde, säger han.

25-30 procent inkomstbortfall
Mellan 25 och 30 procent av inkomsterna skulle försvinna för Tryggve Sundblom om Finland tvingades slopa lantbruksstödet.

När Sverige och Finland gick in i EU 1995 lyckades Sverige övertala EU att få behålla sitt snus och Finland fick lov att ge ekonomiskt stöd till sina bönder.

I år handlar det om omkring 94 miljoner euro, alltså mer än 900 miljoner kronor. Men medan snustillståndet gäller tills vidare anser EU att det finländska lantbruksstödet bara är tillfälligt och nu kräver bland annat Sverige att det skall bort.

Hävdar snedvriden konkurrens
Svenskarna, men också andra EU-länder, menar bland annat att det finländska stödet snedvrider konkurrensen på livsmedelsmarknaden.

Men Ålands näringsminister Jörgen Strand anser att man måste ta hänsyn till att bönderna på Åland och det finländska fastlandet har helt andra förutsättningar än sina svenska kollegor.

– Tittar man bara på södra Sverige har de helt andra förutsättningar när det gäller klimat att driva lantbruk än vad man har på Åland och i Finland. Det är inte riktigt samma förutsättningar när vi ligger på de breddgrader vi gör, så är stödet viktigt, säger han.

Vädjar om förståelse
Den finländska dagstidningen Hufvudstadsbladet kallar den svenska inställningen, som också delas av Danmark, för en lömsk dolkstöt och den finländska riksdagens jord- och skogsbruksutskott har skrivit till sina svenska riksdagskollegor och vädjat om förståelse för det finländska jordbrukets speciella klimatproblem.

90 procent av jordbruken i Sverige ligger söder om Finland, påminner utskottet om.

Christer Fridén, Mariehamn
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".