Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fällande domar i Stureplansmålet

Publicerat tisdag 16 oktober 2007 kl 15.43
Hovrätten anser att det finns stödbevisning som stärker kvinnans version.

De två så kallade Stureplansprofilerna dömdes på tisdagen av Svea hovrätt till fyra års fängelse för grov våldtäkt. Hovrätten går alltså emot tingsrättens friande dom och anser att det är helt klarlagt att de båda männen förstått att kvinnan inte ville ha sex med dem.

Björn Sandin är en av de två männens advokat.

– Spontant är jag ytterst förvånad att det blev det här resultatet i hovätten. Framförallt för att jag inte tycker att det är någon förändring från tingsrätten, det är samma bevisning, samma utredning, parterna säger i stort sett samma sak, säger Björn Sandin.

– Jag tycker att tingsrätten hade gjort en ganska pedagogisk genomgång och kom fram till den slutsats som innebar att de friades, och det trodde jag att hovrätten också skulle göra.

Gjort tydligt att hon inte ville
Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att det är helt klart att kvinnan gjort det tydligt för männen att hon inte ville fortsätta samlaget som de påbörjade i samförstånd.

Göran Ewerlöf är hovrättslagman.

– Enligt hovrättens uppfattning måste de åtalade, genom kvinnans agerande, ha uppfattat att hon inte var med på det här längre, säger Göran Ewerlöf.

– Hon har försökt göra motstånd, hon har sagt emot på olika sätt, hon har rivit och sparkat, men de tilltalade har fortsatt att utöva sitt våld. Därmed bedömer hovrätten att de tilltalade gjort sig skyldiga till våldtäkt.

Enligt kvinnan urartade samlaget snart i våld och tvång men de båda männen förnekar att de använt våld.

Tror på kvinnans version
Hovrätten väljer att helt tro på kvinnans version och menar att det finns tillräckligt mycket stödbevis för att rätten ska fälla männen för våldtäkt.

Starkast är det läkarintyg som beskriver att kvinnan hade skador över hela kroppen och i underlivet.

– Vi har ett läkarintyg av vilket framgår att kvinnan efter den här händelsen har uppvisat skador över hela kroppen och i underlivet. Det hör till saken att de tilltalade har förnekat att de utövat något som helst våld mot kvinnan vid det här tillfället, säger Göran Ewerlöf.

Men advokat Björn Sandin tycker tvärt emot Hovrätte att bevisvärdet är svagt.

– Man har haft den typen av sex, eller i varje fall väldigt liknande, tidigare, och en följd av att man har sådan sex gör att man får märken och skador. Så det kan inte heller, menar jag, läggas till grund för att man ska tro på henne.

Kommer att överklaga
De båda männen kommer nu att överklaga domen till hovrätten.

Men kvinnans advokat, Elisabeth Massi Fritz, är nöjd med domen.

– Jag tycker att domen håller en utomordentligt hög kvalitet. Den visar att hovrättens ledamöter har en mycket god insikt i de här bevisvärderingsfrågorna, säger Elisabeth Massi Fritz.

– Den visar också, tycker jag, att ett nej är ett nej. Om man har så omfattande skador som den här målsäganden har, och har försökt att göra motstånd och skrikit, så är det lika med ett nej.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se
i
samarbete med Tove Persson, P3
tove.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".