Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Var tredje svensk fuskar med välfärden

Publicerat onsdag 17 oktober 2007 kl 07.28

Ännu en rapport tyder på att många svenskar fuskar med välfärdssystemen på olika sätt. Nationalekonomerna Stefan Fölster och Fredrik Bergström hävdar att mer än var tredje svensk har fuskat med exempelvis a-kassa eller sjukpenning eller jobbat svart.

Fredrik Bergström som är vd för handelns utredningsinstitut tycker att det är viktigt att bevara respekten för välfärdsystemet.

- Om människor istället för att förlita sig på att stå i vårdkön väljer att utnyttja kontakter för att komma före i kön. Om vi så att säga börjar köpa tjänster svart för att fixa med huset och städhjälp och barnpassning och så vidare. Om det här blir allmänt spritt då kan man säga att då försvinner lite grand respekten för systemet.

”Viktigt med respekt för regelverket”
- Det blir lite grand som att gå mot röd gubbe. Alla gör det så det spelar inte så stor roll. Det är viktigt för ett samhälle att det finns en respekt för regelverken. Det här är något som också tilltar vilket inte minst Skatteverkets analys som släpptes igår också indikerar.

Stefan Fölster och Fredrik Bergström har frågat 1 257 personer om deras inställning till fusk och att utnyttja olika kryphål i bred bemärkelse, alltså inte bara välfärdssystemen utan också utnyttjat kontakter för att få vård och om de exempelvis har gjort egna ärenden på arbetstid.

Var sjätte erkänner allvarligt fusk
36 procent svarade att de har köpt svarta tjänster eller använt över en timme av arbetstiden för privata ärenden. 16 procent erkänner allvarligt fusk med exempelvis a-kassa eller sjukpenning. De båda ekonomerna hävdar att det behövs bättre forskning för att verkligen veta hur och varför människor går utanför systemen.

- Går det verkligen att forska om fusk?

- Det ligger i sakens natur att det inte är helt lätt men det finns mycket man kan göra. Man kan exempelvis göra sådana underökningar som vi har gjort. Man får gå ut och fråga folk och försöka få en bättre uppfattning.

- Det går att lägga upp intressanta studier så att man får koll på det här och man också kommer åt vad som gör att folk faktiskt kringgår systemen. Om det handlar om att vissa regelverk kanske har gått för långt så att det någonstans lönar sig att försöka kringgå systemet på ett eller annat sätt. säger Fredrik Bergström.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".