Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hägglund svarar på kritik om läkemedel

Publicerat onsdag 17 oktober 2007 kl 17.45

Socialminister Göran Hägglund svarar nu på kritiken från Sveriges kommuner och landsting (SKL). De kritiserar regeringen för att de ger landstingen för lite pengar för läkemedelskostnader.

Regeringens budgeterade anslag för nästa år är lägre än årets trots att kostnaderna ökar, bland annat på grund av nya dyra läkemedel.

Hägglund hänvisar till att förhandlingar mellan SKL och staten ännu pågår.

– I budgeten har vi varit tvungna att lägga in någon siffra och den siffra som finns införd är den prognosticerade utgiften för 2007. Det har vi lagt in också för 2008 i väntan på ett nytt avtal, säger Göran Hägglund.

Kommer den siffran att höjas?

– Det beror ju på vad de här förhandlingarna kommer fram till. Om det skulle landa på ett högre belopp, så kommer den siffran att föras in. Landar det lägre, förs den siffran in.

Om siffran inte skrivs upp varnar ju landstinget för att man inte kommer att kunna erbjuda de läkemedel som ändå finns. Hur ser du på det?

– Att det finns väldigt olika beräkningar för kostnaderna 2008 och under kommande år. Det ligger naturligtvis i sakens natur att SKL vill beskriva kostnaderna som så höga som möjligt.

Uppmärksammades under hösten
Problemen med de höga läkemedelskostnaderna uppmärksammades tidigare i höst när 20-årige Kalle Dejemyr som lider av en mycket ovanlig sjukdom först nekades en medicin för att landstinget tyckte att den var för dyr.

Det kommer hela tiden nya, effektiva men dyra mediciner som patienterna vill ha. Därför vill landstingen ha mer statliga pengar för att täcka de kostnaderna, utöver.

Men några sådana pengar tänker Hägglund inte ge, han föreslår istället att landstingen lägger mer av sina pengar i en gemensam pott och delar ut till de landsting som har många patienter som kräver dyr medicin.

”Solidarisk finansiering”
En sådan pott finns redan för ett fåtal sjukdomar. Det kallas solidarisk finansiering, och Hägglund föreslår att Landstingen låter den bli större och omfatta flera sjukdomar.

Moderaten Henrik Hammar på SKL förhandlar med staten om ett nytt läkemedelsavtal. Han tycker inte att regeringen förstår problemet med de ökande läkemedelskostnaderna.

– Vi sitter däremot med verkligheten ute i Sveriges kommuner och landsting och vi sitter med att läkemedel blir dyrare och dyrare. Därför tycker vi inte att vi ska ha mindre, utan att man ska räkna upp den summan istället, för att vi ska komma överens, säger Henrik Hammar.

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".