Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska och skatter viktigt i Ålandsval

Publicerat lördag 20 oktober 2007 kl 09.30
1 av 3
Kandidater till lagtingsval på Åland. Foto: Christer Fridén/SR
2 av 3
Det åländska lagtinget har 30 platser. Foto:Christer Fridén/SR
3 av 3
Klicka för bild.

På söndagen är det val till Ålands parlament, lagtinget. Många ålänningar har tröttnat på hur de behandlas av Finland och några vill att ögruppen blir helt självständig. Självständighetsivrarna är samlade i partiet Ålands Framtid som kräver att rätten att beskatta ålänningarna redan nu ska flyttas från Helsingfors till Mariehamn.

Först när beskattningen sker från Mariehamn kan man tala om riktigt självstyre, säger partiledaren Anders Eriksson.

– I dag har vi ändå ekonomisk självständighet, men till saken hör att så fort man börjar diskutera övertagande av beskattning så börjar så börjar man från finsk sida prata om att Åland blir ett skatteparadis. Vi får inte avvika i så fall från finsk skattelagstiftning och skattekonkurrera med Finland. Själva idén med att ha en självständig ekonomi är att man gör sina egna prioriteringar.

Fastlandet bestämmer
Åland kan trots sitt 75 år gamla självstyre inte göra sina egna prioriteringar. Genom Finlands rätt att ta ut skatt också på Åland är den åländska landskapsregeringen i händerna på riksmyndigheterna som bestämmer hur mycket skattepengar som ska skickas tillbaka till Åland.

Det gör att självstyrelsen till många delar handlar om mjukvara, som egen flagga, egna frimärken, egna mössmärken i polisuniformerna, och inte om hårdvara som ekonomisk frihet.

Hur mycket skatt de omkring 27 000 ålänningarna än betalar kan de inte räkna med att få mer än något slags riksgenomsnitt tillbaka. Men å andra sidan sett, om Åland går dåligt kan de alltid lita på att det inte blir sämre än i övriga Finland. Huruvida Åland är en närande eller tärande del av Finland är en ständigt debatterad fråga.

Svenskan försvinner
Fast kraven på ekonomiskt självstyre och i slutändan självständighet handlar ändå inte bara om pengar utan också om att värna det svenska språket. Också där måste Åland kasta loss från Finland, tycker Anders Eriksson.

– Om vi tittar inte en generation, utan en halv generation, så har det svenska språket fått en otroligt underordnad betydelse i Finland. Du kan inte fungera i det finska samhället i dag om du inte kan finska när det står i självstyrelselagen att all kommunikation ska ske på svenska och det ska bevara vårt svenska språk och så vidare.

Fler platser
Anders Eriksson befarar att snart talas det så lite svenska på fastlandet att Finland inte längre anser sig ha råd att upprätthålla svenskspråkig service när alla ändå pratar finska. En utveckling som redan har satt igång.

Därför måste Åland ta saken i egna händer. Om det inte räcker att förstärka självstyret, är självständighet enda utvägen, anser Ålands Framtid. I dag har partiet två av de trettio platserna i lagtinget, men hoppas på bättre utdelning i det här valet.

Christer Fridén, Mariehamn
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".