Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förre Skandiachefen förhördes i hovrätten

Publicerat måndag 22 oktober 2007 kl 13.01
Förre Skandiachefen Lars-Eric Petersson

Skandias tidigare VD Lars-Eric Petersson hävdar att det var efter påtryckningar från Skanskas brittiska och amerikanska bolag som styrelsen beslöt att ta bort taket på bonusprogrammet. Den här bilden gav Lars-Eric Petersson när han på måndagen förhördes av åklagaren i Svea Hovrätt.

De stora svenska ägarna hade inte velat gå med på ett nytt bonusprogram och Skandias ledning åkte för att träffa ägarna.

– När vi kom in till detta möte, så var det en tryckt stämning kan man säga. Lars Ramqvist och representanter för de här ägarna förde en diskussion. Jag satt tyst och lyssnade till vad diskussionen innebar, säger Lars-Eric Petersson.

”Ägarna vill inte ha extra bolagsstämma”
Det här var i januari 2000. I lokalen väntade de stora svenska ägarna, Fjärde AP-fonden och AMF bland andra. Deras budskap var, att det inte skulle bli någon extra bolagsstämma för att godkänna ett nytt bonusprogram efter Sharetracker och Wealthbuilder, den stämman skulle avlysas. Lars-Eric Petersson fortsatte inför rätten.

– Min kommentar var att det här kan bli fullkomligt kaos. Vi har en situation där Skandia den fjärde januari har gått ut och kallat till extra bolagsstämma.

Åklagaren hävdar att Petersson lyfte bonustaket
Åklagaren hävdar att Lars-Eric Petersson var den, som lyfte taket, vilket fick bonusutbetalningarna att skena. Själv ansåg den tidigare Skandiachefen, att han inte hade något ansvar för felaktiga bonusutbetalningar och att alla beslut var väl förankrade hos revisorerna, styrelsen och dess ordförande Lars Ramqvist.

I tingsrätten var det stundtals hård ordväxling mellan åklagaren Christer van der Kwast och Lars-Eric Petersson. Här i hovrätten är det en mer lågmäld ton, där åklagaren endast vid ett tillfälle försökt att pressa Petersson.

Åklagaren pressade Petersson på en punkt
Det var när han frågade var idén till att ta bort beloppsbegränsningarna kom ifrån. Svaret från Petersson var återigen, att det var styrelsen som tog bort taket, eftersom den i brist på ett nytt bonussystem gick med på att förlänga det gamla bonussystemet ”på oförändrade villkor”, vilket i praktiken, enligt Petersson, innebar att taket lyftes.

– Som jag tidigare redogjorde för, så fattade ju styrelsen beslutet den 23 januari efter diskussion med ägarna att inte göra en slutavräkning, flytta och beloppsbegränsningarna skulle tas bort, säger Lars-Eric Petersson.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".