Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Aboriginers kvarlevor lämnas tillbaka

Publicerat måndag 22 oktober 2007 kl 16.45
Kvarlevorna packades i lådor.

På måndagen överlämnade Etnografiska museet kvarlevorna av minst tio aboriginer till en delegation från Australien. Skeletten hämtades till Sverige av en svensk forskare i början av 1900-talet. Skeletten togs till Sverige för att användas i rasbiologiskt syfte.

När kvarlevorna nu lämnas tillbaka är det för att ge Australiens urbefolkning upprättelse.

Sju vita kartonger i papp står på ett bord i ett av museets arbetsrum. I dom ligger ben och kranier och hela skelett från minst tio aboriginer.

Hämtar hem sina förfäder
Ismahl Croft har kommit till Sverige för att hämta hem sina förfäder.

– Mitt folk är förtvivlat över att människor har tagits ur sina gravar. Jag menar, hur skulle människor känna om jag grävde upp en grav och tog med mig kvarlevorna till mitt hemland, säger han.

Kvarlevorna kom till Sverige i början av 1900-talet när zoologen Eric Mjöberg reste runt i Australien.

Tog med sig skelett ur gravar
Expeditionen samlade framförallt på insekter men den tog också med sig skelett ur gravar.

– Detta var inte på något sätt en sällsynthet utan. Det skickades tiotusental, för att inte säga hundratusentals, skelett till olika museer och institutioner i Västeuropa och USA, säger socialantropologen Claes Hallgren.

Men svensken Mjölberg var faktiskt exceptionellt hänsynslös.

– Man hade en begravningssed där man la upp sina döda i träd och sedan var det meningen att när köttet hade fallit av begravde man dem i grottor. Men Mjöberg tog ner dem ur träden innan köttet hade fallit av och skar loss köttet för att komma åt skelettet.

Hjälper till att läka såren
Ismahl Croft säger att hans folk fortfarande känner misstro mot västerlänningar, men att det här hjälper till att läka såren.

– Nu har mitt folk en positiv syn och uppskattar att Sverige har lämnat tillbaka mina förfäder till deras hemland, säger han.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".