Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kontroll av fjärrvärmepriser efterlyses

Publicerat tisdag 23 oktober 2007 kl 06.00

Det bör införas en statlig prisprövning av fjärrvärmen i landet. Det är både branschorganet Svensk Fjärrvärme och kundorganisationerna eniga om.

Både Fjärrvärmebranschen och kundorganisationerna anser att det behövs en kontroll som kan pröva om priset är skäligt.

På många orter har fjärrvärmebolagen en dominerande ställning, medger Lena Sommestad, vd för Svensk Fjärrvärme.

– Vi ser att en prisprövning, där man ser att ett fjärvärmepris är skäligt är ett bra sätt att hantera det här problemet.

Det här betyder att kritikerna har rätt, att det är för höga priser idag?

– Nej, det är inte självklart för höga priser, det är precis det en prövningsnämnd skulle kunna titta på. Men det är viktigt att kunderna känner att man kan pröva det.

En vecka innan regeringen kommer med sin proposition om ny fjärrvärmelag, så är branschorganet Svensk Fjärrvärme överens med sina kunder om att priserna måste kunna kontrolleras. Tillsammans med; SABO, Fastighetsägarna, HSB, Riksbyggen och Hyresgästföreningen, vill man nu att regeringen inför någon sorts statlig prisprövning.

Tanken är att priset i efterhand ska kunna prövas i denna nämnd, och att det ska bli kraftiga sanktioner om man inte följer utslaget här.

Leverantörer kritiseras 
I den årliga Nils Holgersson-rapporten om kommunala taxor och avgifter, kritiseras ständigt de stora fjärrvärmeleverantörerna. I fjol var det 24 färrvärmebolag som höjt taxan med mer än 30 procent på fem år. I år noteras att Fortum höjt fjärrvärmepriset med nästan dubbelt så mycket som de kommunägda bolagen.

Kundorganisationerna vill ha konkurrens i näten, fler ska få leverera värme, så kallat tredjepartstillträde. Men det vill inte Svensk Fjärrvärme.

Utredas mer
Däremot är Lena Sommestad överens med de fem kundorganisationerna om att be regeringen om ytterligare en utredning som tittar just på tredjepartstillträdet. Men det är svårt med konkurrens i näten, anser hon.

– Man måste åtminstone ha en fem-sex företag som konkurrerar med varandra för att få en effektiv konkurrens.

Den statliga utredningen för två år sedan om fjärrvärmen behöver fördjupas, menar Lena Sommestad och tror inte att regeringen nu kommer att föreslå konkurrens i näten.

– Det är min förhoppning att man inte gör det. Det är bättre att titta närmare på frågan. Den utredning som har gjorts visar att det behövs.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".