Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dragkamp inför ordförandeskapet i EU

Publicerat tisdag 23 oktober 2007 kl 06.00
Cecilia Malmström.

Inför det svenska EU-ordförandeskapet hösten 2009 har nu Sverige inlett förhandlingar med Frankrike och Tjeckien om vad som ska sättas främst på dagordningen. Idag, tisdag ska Europaminister Cecilia Malmström i riksdagens EU-nämnd försöka få stöd för den svenska linjen, där klimatfrågan är nummer ett.

Nuvarande ordning inom EU innebär nämligen att tre länder tillsammans gör upp om vad som ska gälla för ett arton månader långt ordförandeprogram.

– Det allra viktigaste handlar om klimat- och energifrågan. Kanske är det vi som ska knyta ihop säcken så småningom, säger Cecilia Malmström.

Hur kommer det att fungera att arbeta ihop med Frankrike och Tjeckien, eftersom det finns olika intressen i olika länder?

– Ja, det gör det ju och det gör det hela spännande. Men just att det gäller klimat- och energifrågorna så är vi ganska överens. För den franska regeringen är detta en mycket prioriterad fråga. Den tjeckiska regeringen har energi och säkerhet som sin allra första, men även klimatfrågorna är viktiga för dem. Så jag tror nog att det ska gå.

Frankrike tycker väldigt bra om kärnkraft, hur går det ihop med Sverige?

– Varje land gör ju sina energimixer och sen kommer kommissionen att titta på och presentera innan jul hur varje land ska åta sig att göra det som vi ska göra för att minska växthusgasutsläppen och gå över till mer förnyelsebar energi.

Cecilia Malmström om det kommande EU-samarbetet med Frankrike och Tjeckien som tillsammans med Sverige bildar vad som kallas en trojka, en grupp på tre länder som har ett gemensamt ordförandeprogram.

Bland de frågor Sverige vill lyfta finns utvidgningen där Sverige arbetar för att Turkiet ska bli EU-medlem. Något som ifrågasätts starkt av Frankrike.

– Frankrike har en annan syn på Turkiet, men det är de som skiljer sig i EU mot alla andra.

Det här betyder ändå att Sverige måste övertala Frankrike till en gemensam linje?

– Ja, men det är ju inte Sverige mot frankrike, utan alla EU-länder har åtagit sig detta, för det är Frankrike som har en avvikande linje.

Och så tänker Sverige försöka sig på att tillsammans med vinlandet Frankrike och öllandet Tjeckien arbeta för en mer kritisk syn på alkohol inom EU. Och Cecilia Malmström är optimist.

– Med det nya fördraget får alkohol och tobak en status som folkhälsofrågor. Det har hänt ganska mycket på alkoholområdet i de andra medlemsländerna när man haft mycket utbyte och inser att alkohol är en viktig folkhälsofråga. Det går långsamt men ändå framåt, säger Cecilia Malmström.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".