Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen vill förenkla organdonation

Publicerat tisdag 7 januari 2003 kl 06.20
Det bör bli lättare och enklare att donera organ. Det anser socialminister Lars Engqvist, som i en artikel på tisdagen på Dagens Nyheters debattsida kommer med ett förslag till hur man ska öka tillgången till organ, som kan transplanteras. Han förslår att människor ska tillkännage sin inställning till organdonation i samband med att man ansöker om ID-handlingar.
– Jag vill ge alla en möjlighet att verkligen ta ställning till om man vill bli organdonater. Vi vet om att mellan 65-70 procent av medborgarna säger att de vill bli donatorer. men bara tio procent finns registrerade i Socialstyrelsens donationsregister, säger Lars Engqvist. – Min idé är att när man exempelvis söker id-kort uppmanas ta ställning till om man vill bli donator eller inte. Det kan också ske vid andra myndighetskontakter, att man samtidigt får ett formulär att fylla i där man säger ja eller nej till att bli dinator. Men hur ofta ansöker man om id-kort? Det kanske är vart tionde år. – Ja det är därför jag anser att man komplettera med andra myndighetskontakter. Jag vill utreda vilka myndigheter som skulle kunna få en sådan skyldighet. Lars Engqvist konstaterar att det idag finns 700 sjuka människor, som väntar på att få ett organ, men det är för närvarande bara mellan 100 och 150 organ, som kan tas tillvara varje år. Många patienter hinner dö innan de får ett organ. Åtminstone 200 människor dör varje år under sådana omständigheter att de kunde vara lämpliga organdonatorer. Ett grundproblem är också att antalet möjliga donatorer har minskat bland annat på grund av färre svåra olyckor, fler cyklister använder hjälm och bilarnas säkerhet har blivit bättre. Socialministern tror alltså att fler människor skulle vara beredda att donera sina organ om de fick frågan oftare.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".