Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Norsk domstol friar DVD-kopierare

Publicerat tisdag 7 januari 2003 kl 13.16
I Norge frikändes på tisdagen en 19-årig man som stått åtalad för att ha knäckt en kod som gör det möjligt att piratkopia DVD-filmer. Det var filmbolagen i Hollywood som anmälde honom, men den norska domstolen anser inte att han gjort sig skyldigt till dataintrång.
Jon Lech Johansen, eller DVD-Jon som han kallas i Norge, har tillsammans med internetvänner i olika länder utvecklat ett dataprogram som gör det möjligt att privatkopiera DVD-filmer. Filmbolagens skräck är att förlora stora pengar och därför anmälde de DVD-Jon. Som att stjäla företagshemligheter Den norska åklagaren har hävdat att han är spindeln i ett internationellt kriminellt nätverk och att det han gjort är detsamma som att stjäla företagshemligheter. Åklagaren hade begärt villkorlig dom på tre månaders fängelse. Men DVD-Jon frikändes helt och är nöjd. – Programmet som utvecklats kan användas för att göra säkerhetskopior av privata DVD-filmer, säger han. Och Oslo tingsrätt anser att det inte går att bevisa att DVD-Jon utvecklat programmet för något annat än privat bruk. Även om det lagts ut på internet och använts av tusentals personer så anser inte domstolen att DVD-Jon kan ansvara för vad andra gör med programmet. Kan få betydelse i USA Liknande fall prövas i USA och konsumentorganisationer där har noga följt hur det går med DVD-Jon. Den norska domen kan nu få betydelse för de processerna. Norska experter på den här typen av juridik anser att åtalet aldrig skulle ha väckts. DVD-Jon ser liksom konsumentorganisationer på domen som en seger för våra digitala rättigheter.
Beatrice Janzon, Oslo
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".