Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska kyrkan behåller vigselrätten

Publicerat torsdag 25 oktober 2007 kl 15.59
Frågan om vigselrätten kan bli aktuell igen efter riksdagens beslut.

Svenska kyrkan behåller vigselrätten, det beslutade kyrkomötet i dag, torsdag. Kyrkan vill avvakta riksdagens beslut om en ny äktenskapsbalk som kan tillåta äktenskap mellan personer av samma kön. Men moderaten Erna Arhag anser att kyrkomötets beslut är mesigt.

– Vi äger vigselfrågan just nu, det är vi som äger vigseln, inte riksdagen. Då ska vi också ta ställning till hur vi vill ha det i framtiden, vi ska inte vänta, tills riksdagen har tagit beslutet. Vi ska inte sitta med armarna i kors och tänka ”ja de fattar något beslut och så får vi rätta oss efter det”, säger Enra Arhag, som stod bakom motionen om att avskaffa vigselrätten.

– Vi har förändrade relationer mellan kyrkan och staten och då ska vi i kyrkan visa att vi kan stå på egna ben, fatta egna beslut och egna initiativ. Vi är lite flata ibland, och det tycker inte jag att vi ska vara.

Två motioner vid årets kyrkomöte i Uppsala handlade om Svenska kyrkans juridiska vigselrätt.

Frågan utreds av staten
Eftersom det just nu pågår en statlig utredning som föreslår att äktenskapsbalken ska ändras så att även homosexuella par kan gifta sig, till skillnad från idag då man bara kan ingå partnerskap, har diskussionerna härjat om hur man ska göra för att inte splittra de starka åsikterna inom Svenska kyrkan.

En motion och ett förslag har varit att avsäga sig vigselrätten så att kyrkan helt enkelt bara står för en välsignelseakt för dem som vill. Och en annan att i alla fall utreda vad det skulle innebära att avsäga vigselrätten.

Avslogs med stor majoritet
Men båda förslagen avslogs idag med 161 ledamöter mot 74. Många tror att förslaget om en ny äktenskapsbalk för samkönade vigslar kommer att godkännas av riksdagen.

Ärkebiskop Anders Wejrud menar att frågan om vigselrätten kan bli aktuell igen efter riksdagens beslut.

– Frågan kommer ju naturligtvis upp om det blir en ny lagstiftning från statens sida. Då kommer den upp igen i kyrkan, säger Anders Wejryd.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".