Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredning om elmanipulation läggs ned

Publicerat onsdag 8 januari 2003 kl 08.08
Kredittilsynet i Norge och svenska Finansinspektionen lägger ned utredningen om misstänkt manipulation av elpriserna på elbörsen Nordpool. Några bevis för att det stigande elpriset beror på olaglig elhandel har myndigheterna inte hittat, säger Eirek Buness avdelningsdirektör på Kredittilsynet.
Det var i höstas som de finansiella tillsynsmyndigheterna i Sverige och Norge fattade misstankar om att elpriset på nordiska elbörsen Nordpool har varit manipulerat, alltså att kraftproducenter under en period i april medvetet undanhöll el från börsen för att på så sätt höja priset och tjäna mer pengar. Några bevis för det har Kredittilsynet och Finansinspektionen inte hittat och utredningen läggs nu ner, det trots att Eirek Buness bara har fått information från de som handlat el i Norge, Sverige och Danmark, men inte från de som handlat i Finland. Dessutom är Eirek Buness kritisk mot hur vissa elpriser sätts, på vissa typer av kontrakt på el är handeln så liten att det inte blir något bra marknadspris, säger han.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".