Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Glasbruksområden kraftigt förgiftade

Publicerat fredag 26 oktober 2007 kl 15.45
Saneringen kostar miljarder.

Marken kring de svenska glasbruken innehåller stora mängder gift som måste saneras snarast, vilket kan kosta upp mot två miljarder kronor. Det visar en omfattande undersökning i det så kallade Glasriket mellan Växjö och Kalmar.

Jan-Ulf Karlsson som arbetar intill ett förenat område i Kosta känner sig lite orolig.

– Ja, det får jag lov att säga för på 30-, 40- och 50-talen förekom det ju mycket bly och även andra föroreningar. Nu är det ju inte lika mycket, men det har ju legat så länge nu och man vet ju inte om det rör på sig, säger han.

Det sägs ju att det kommer ut i vattendragen också. Hur ser du på det?

– Ja, det är ju inte bra att det har hållit på i 50 år.

Varningsskyltar
Sedan i somras finns varningsskyltar uppsatta på flera platser, bland annat i Kosta. Detta efter de undersökningar som nu gjorts av 25 gamla glasbruksområden, nerlagda eller fortfarande igång.

Det handlar om stora giftmängder i både i själva jorden och i de glasrester som deponerats på områdena.

Sammanlagt rör det sig enligt länsstyrelsernas bedömningar om över 460 ton arsenik och 3 200 ton bly, dessutom bland annat kadmium och zink.

Har börjat läcka ut
Och gifterna har redan börjat läcka ut, säger Leif Karlsson vid länsstyrelsen i Kronoberg.

– Vi har sett att från många glasbruksområden läcker det ut bland annat arsenik och bly i omgivande vattendrag. Sedan är det ganska höga halter i marken på en del av de här platserna. Det gör att det finns ett saneringsbehov, säger han.

Den färdiga undersökningen presenteras före jul, men redan nu står det alltså klart att sanering är nödvändig snarast, eftersom gifterna innebär risker för både människor och natur.

Totalkostnad på två miljarder
Den totala summan kommer att uppgå till nånstans mellan en halv och två miljarder kronor för samtliga glasbruksområden.

– Slutrapporten för det här projektet är inte färdig. Vi behöver den som ett underlag för prioritering både för åtgärder och för vilka objekt vi ska jobba med, säger Leif Karlsson.

Vem som ska betala vad är ännu osäkert. I flera fall kan glasbruken och ägarna sedan länge vara borta, men även branschen själv kommer vara med.

Påbörjat saneringsarbete
Anders Davidsson är miljöansvarig på Kosta Boda som redan påbörjat saneringsarbetet.

– Det blir en stor kostnad för oss. Vi har redan lagt ner mycket på detta och det vi har planerat här i Sandvik kommer också att kosta, så det är tufft för oss, säger han.

Roger Bergvik, SR Kronoberg
roger.bergvik@sr.se

Daniel Rundqvist, Ekot
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".