Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Livsmedelsverket vill porta barn från dagiskök

Publicerat fredag 10 januari 2003 kl 16.58
Det är inte längre självklart att förskolebarn ska få vara med och hjälpa till i med maten. I dag finns regler bara för förskolor med fler än två avdelningar, men Livsmedelsverket har fått regeringens uppdrag att utreda om barnen alls ska få vara i köket.
Översynen som ska göras handlar om den stora smittrisk som faktiskt finns, säger Bertil Norbelie: – På en dagisavdelning finns det ju en hoper barn som går omkring och är lite småsnuviga för jämnan. Att ha dem i köket lagandes mat till sina kamrater kanske inte är en idealisk situation. De flesta reaktioner under fredagen har varit att nu går de väl lite väl långt. – Rent spontant tycker jag det skulle vara väldigt tråkigt, säger Birgitta Ulmander som är prefekt på restauranghögskolan i Grythyttan. – Den glädje barn visar när de lagar mat är så påtaglig, och det skulle förta mycket av den måltidskunskap de kan få. Pedagogiken håller Bertil Norbelie på Livsmedelsverket med om. Men han tror att det kan lösas med nånting liknande hemkunskapsundervisningen i skolan, där man lagar mat organiserat i mindre grupper. Det ligger fakiskt allvar bakom att se över förskolornas matlagning, säger Bertil Norbelie. – Vi har ju faktiskt årligen en halv miljon matförgiftningar. Och vi ska naturligtvis inte släppa loss sådana situationer i stor skala utan att veta vilka risker det innebär.
Clara Tesch
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.