Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderater vill ha stopp för skandaler

Publicerat lördag 3 november 2007 kl 12.26

Många moderater runt om i landet är arga och besvikna efter den senaste tidens rabalder i regeringskretsen. Reaktionerna kommer efter att statssekreteraren Ulrika Schenström tvingades avgå och efterträdaren Nicola Clase erkände svart betalning i veckan.

  

Nicola Clase har diskvalificerat sej för sitt uppdrag, tycker en av moderaterna som Ekot har talat med och en annan, Jan Owe Larsson som är partiordförande i Östergötland anser att nu får det vara nog.

– Totalt sett är jag besviken naturligtvis, när det kommer fram både det ena och det andra, när det tillsätts olika personer i partiet, så jag är oerhört besviken.

Hur många sådana här fall klarar regeringen?

– För min personliga del tycker jag, att nu får det verkligen vara stopp, säger Jan Owe Larsson

Efter en vecka med en statssekreterare som har tvingats lämna sitt jobb och efterträdaren som har erkänt, att hon har betalat svarta pengar till hantverkare, är det många moderater, som uttrycker besvikelse och frustration idag.

”Vår nolltolerans inte lika trovärdig”
Tillsammans med det som hände strax efter valet, då två ministrar tvingades avgå för att dom inte följde regelverket, så har det helt enkelt blivit för mycket.

Ove Andersson, ordförande i Bohuslän säger att det här skadar förtroendet för moderaterna.

– Vi har ju gått ut ganska hårt i valrörelsen 2006 om nolltolerans mot brott och så vidare.

– Det kan man ju säga att det låter ju inte lika trovärdigt idag, tyvärr. Om det blir för mycket sådant här så är de nog inte intresserade av oss vid valet 2010, säger Ove Andersson.

”Tveksamt om Clase kan sitta kvar”
Den senaste skandalen för moderaterna gäller efterträdaren till Ulrica Schenström Nicola Clase, som har polisanmälts för skattebrott. Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för moderaterna i Skåne är en av dem som anser att Nicola Clase nu bör avgå.

– Det är väl tveksamt om hon kan sitta kvar. Det kan jag nog tycka.

Risk att kompetensen kommer i andra hand
Och nu måste regeringen verkligen anställa rätt personer. Det säger Åke Eltoft, ordförande för moderaterna i Norrbotten

– Jag tycker, att det är viktigt nu att i fortsättningen rekryteringar och annat görs på ett sådant sätt, att vi slipper sådana här frågor i framtiden.

Men risken finns nu att kompetensen kommer i andra hand, menar Iha Frykman, ordförande för moderaterna i Södermanland:

”Partiets respekt för regler måste skärpas”
– Det verkar ju som att istället för att man ska fråga efter kompetens ska fråga om de har betalat tv-licensen och det tycker jag kanske är lite olyckligt.

Enligt Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för moderaterna i Skåne, måste nu respekten för regler skärpas ordentligt i det moderata partiet.

– När man inte gillar vissa regler, när man inte gillar skattelagstiftning och så vidare, så på något sätt så behöver man inte bry sig om dem heller. Det är möjligt. Det är väl nästan troligt när man ser vad som har pågått.

Hans Rothenberg, första vice ordförande för moderaterna i Göteborg, är en, som erkänner att han också använt svart arbetskraft.

– Det var någon gång i början på 90-talet, en kvinna som kom ifrån forna Jugoslavien som kom hit och inte fick ett enda jobb. Hon var faktiskt med och städade en gång här. Det är ingenting jag hymlar om.

– Jag tycker faktiskt att jag gjorde en god insats då. Sedan tror jag säkert at det är någon gång som jag har betalat utan att veta om att det har varit svart, säger Hans Rothenberg.

Daniel Värjö
daniel.varjo@sr.se
Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".