Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rysk olja ska ge svenskar jobb

Publicerat måndag 13 januari 2003 kl 11.27
Företagare i norra Sverige har stora förhoppningar på uppdrag i samband med Rysslands planerade olje -och gasutvinning i Barents hav. Det framkom i helgen vid Barentssamarbetets tioårsjubileum i Kirkenes i Nordnorge.
Det är framför allt när infrastrukturen byggs ut i Murmanskområdet som svensk arbetskraft kommer att behövas. Det säger Norrbottens landshövding Kari Marklund, som var med vid helgens möte. –Jag ser väldigt positivt på detta eftersom det kommer att ha spinn-off effekter i Nordsverige och Nordfinland. Det behövs mycket folk där. Stockmanfältet i Barents hav i norra Rysslan är ett av världens största olje- och gasfält med enorma resurser. Utvinningen är än så länge på ett tidigt stadium men ryssarna vill ha hjälp med den jätteutbyggnad av infrastruktur som planeras. Murmansk håller på att fövandlas till en viktig olje- och gashamn. Det finns planer på investeringar för hela 1,5 miljarder dollar under två år, enligt Företagarnas riksorganisation i Luleå som har kontakt med ryska myndigheter. Hamnen ska få en rejäl ansiktslyftning, tusentals lägenheter ska moderniseras och över hundra mil av rörledningar ska byggas. Hundratals jobb Företag i Norrbotten och Västerbotten har redan fått offertförfrågningar. Det är första gången företag i området får direkta förfrågningar från ryskt håll, enligt Företagarnas riksorganisation, som ser det som ett stort genombrott för affärsförbindelserna mellan norra Sverige och Ryssland. Något som inte hade skett om inte Barentssamarbetet funnits, enligt organisationen som tror att ett par hundra svenskar kan få jobb. I mars håller den och Handelskammarnen från Luleå ett seminarium i Stockholm för att informera företag i andra delar av Sverige om möjligheterna. Oro för miljön Men den ryska olje- och gasutvinning i Barents hav bekymrar de nordiska ländernas regeringar och frågan om säkerheten och miljön togs upp under Barentssamarbetets toppmöte i helgen. Norska regeringen har försökt att stoppa transporterna som går längs norska kusten eftersom ryssarnas beredskap för olyckor är så dålig och oljefartygen inte anses säkra. Persson bekymrad Statsminister Göran Persson som var toppmötets ordförande i helgen säger att det är svårt att komma någonstans i förhandlingarna med Ryssland. ––Där tror jag att vi har flera år framför oss av ”rysare”. Det finns för många tankers som fortfarande är enkelskroviga och som transporterar denna farliga produkt som oljan är, i oerhört känsliga områden.
Beatrice Janzon, Kirkenes
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".