Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Protester mot stopp för anonyma gåvor

Publicerat måndag 5 november 2007 kl 16.55

Flera organisationer som samlar in pengar till välgörenhet oroas av ett lagförslag som sätter stopp för anonyma donationer. Tanken är att förhindra att pengar går till att finansiera terrorism.

Anniken Tydén på Rädda barnen betonar att de anonyma gåvorna är viktiga.

--Vi får både små och stora gåvor, som är anonyma. Flera gåvor per år är på miljonbelopp. Det mesta av pengarna är inte öronmärkta. Då kan vi använda dem där de behövs bäst, säger Anniken Tydén.

Omkring sex miljoner kronor av de totalt 300 miljoner Rädda barnen samlade in förra året kom från personer som ville vara anonyma.

Slå mot mindre organisationer
Anniken Tydén tror att mindre organisationer, som är mer beroende av engångsdonationer, skulle drabbas hårdast om möjligheten att ge pengar anonymt förvan.

Enligt en förordning från EU från i våras ska alla som sätter in pengar på ett konto gå att identifiera. Syftet är att förhindra pengatvätt och finansiering av terrorism.

Medlemsländerna kan göra undantag för ideella organisationer, men i det förslag som regeringen lägger fram i december finns inget undantag.

Svårt kontrollera
Johan Fallenius, som är departementssekreterare på Finansdepartementet, säger att det inte går att kontrollera alla organisationer som folk skänker pengar till.

– Det finns inte tillräckligt bra kontroll och tillsyn över sektorn som helhet för att vi ska kunna gå i god för att de inte utnyttjas för de här syftena, säger Johan Fallenius.

Vad är det man är rädd ska kunna inträffa?

– Det man är rädd för är att det startas organisationer, som sedan används som täckmantel för att finansiera exempelvis terroristverksamhet.

Finns det något exempel på att det fungerat så?

– Jag kan inte ge dig något konkret exempel på det. Det kan jag inte göra, säger Fallenius.

Det är vanligt att folk som ringer till Rädda Barnen frågar om de kan vara anonyma, säger Anniken Tydén.

Om möjligheten försvinner befarar hon att många kan låta bli att skänka pengar till organisationer som Cancerfonden och Rädda barnen.

– Det innebär att vi har mindre medel att använda till det som är vårt ändamål, att göra mer för barnen, säger Anniken Tydén.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".