Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kapprustning mellan Indien och Pakistan oroar

Publicerat måndag 13 januari 2003 kl 12.25
I Indien har regeringen tillkännagett att man tänker bygga en ny kraftig raket, som med kärnvapen ombord kan färdas över 300 mil, och därmed kunna nå fler mål i ärkerivalen Pakistan och även i Kina.
Beskedet från den indiska regeringen väcker nu farhågor om en upptrappad kärnvapenkapprustning i Sydasien. Beslutet fördöms Fördömanden från USA och andra länder verkar inte ha så stor effekt på Indien och Pakistan, som satsar en betydande del av sina knappa resurser på att finslipa sina atomvapen. I förra veckan provavfyrade Indien sin Agni-1-raket, som bekvämt kan nå de flesta stora pakistanska städer med kärnvapen. Kan även nå Kina Pakistan har nyligen gjort liknande prov. Beskedet om att Indien planerar en ny, långdistansrobot som också kan nå Kina visar att Indien vill befästa sin status som en regional kärnvapenmakt. Svar med kärnvapen Militäranalytiker i Indien säger att Indiens överlägsenhet gentemot Pakistan när det gäller konventionella vapen, alltså inte kärnvapen, inte längre spelar så stor roll. Det beror på att Pakistan sannolikt skulle svara med en kärnvapenattack även efter ett indiskt anfall med konventionella vapen. I somras var det sannolikt oro för en sådan pakistansk kärnvapenrespons som stoppade en indisk attack mot det man kallade terroristläger inne i Pakistan. Under några dagar i somras såg det ut som om den här regionen balanserade på randen av ett kärnvapenkrig. Kärnvapenutpressning Indien har till skillnad från Pakistan förbundit sig att inte använda kärnvapen först. Tongivande indiska kommentatorer säger nu att Indien inte längre har råd att vara ett offer för det man kalla Pakistans "kärnvapenutpressning". Det finns också de här i Indien som ifrågasätter ifall Indien ska stå fast vid löftet att inte använda kärnvapen först. Nukleär kontrollmyndighet Men Indien vill samtidigt uppfattas som en ansvarskännande kärnvapenmakt. Nyligen inrättades en nukleär kontrollmyndighet, där det formaliserats exakt hur kärnvapnen ska hanteras. Indiska regeringen varnar samtidigt Pakistan att Indien skulle överleva ett pakistanskt kärnvapenfall, och sedan kunna slå tillbaka. – Det kommer inte att finnas något Pakistan kvar ni vi svarat, sa försvarsminister George Fernandes. I Indien står kärnvapnen under civil kontroll, men i Pakistan är det militären som kontrollerar både vapnens förvaring och deras eventuella användning. USA och andra länder har uttryckt oro för att radikala islamistiska element skulle kunna komma över Pakistans kärnvapen, en oro som regeringen där säger är överdriven.
Nils Horner, New Delhi
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".