Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Provfiske antyder torskbrist

Publicerat måndag 13 januari 2003 kl 12.43
Nya uppgifter om provfiske i Östersjön visar att torsken utanför Polens och Lettlands kust har en mycket dålig återväxt.
Provfisket utanför Lettland och Polen visar att det är för tidigt att dra några slutsatser om en eventuell återhämtning av torskbeståndet i Östersjön. Där har man knappast kunnat fånga någon torsk alls från årsklassen 2000, enligt Svenska Dagbladet. Detta kontrasterar mot de mer optimistiska tongångarna från höstens provfiske i svenska vatten då man fann gott om torsk från årsklassen 2000 och 2001. Nya prover i vår Alla länder runt Östersjön gör provfiske i sina vatten. Höstfisket är nu avslutat, sedan görs ytterligare en provfiskeomgång under våren. Det är först efter vårfisket, som Havsforskningsrådet slutligen gör sina uppskattningar om tillståndet för torsken och kommer med sina rekommendationer om hur stort fiske man ska kunna tillåta. Havsforskningsrådet blir klar med sin nya rapport i juni. Inga slutsatser När de svenska svenska resultaten av höstens provfiske kom i december visade de en positiv tendens med gott om torsk i årsklass 2000 och 2001. Men först 2004 beräknas den fisken bli lekmogen och möjlig att fiska. Redan i höstas varnade Havsforskningsrådet för förhastade slutsatser - inga slutsatser kan dras innan allt provfiske är slutfört i alla delar av Östersjön, sa Henrik Lassen vid rådet i Köpenhamn. Osäker framtid Utanför Polens och Lettlands kust ser det alltså inte bra ut. Fiskbiologernas nuvarande ståndpunkt är att torskbeståndet i Östersjön är bortom biologiskt säkra gränser, fisken hinner alltså inte att föröka sig i takt med uttaget genom fiske. Enligt experterna är det nuvarande torskbeståndet bara hälften av den absoluta undre gränsen och det borde finnas minst tre gånger så mycket torsk för att torskens framtid i Östersjön ska kunna säkras. Politiska beslut avgör Överfisket anses idag vara det största hotet mot Östersjötorsken. Regeringens beräkning är att det svenska stoppet för torskfiske i de svenska delarna av Östersjön ger ett tillskott av torsk på mellan 5 och 7 procent. Helst borde det ha blivit ett totalstopp för allt fiske, ansåg experterna innan fiskeförhandlingarna började. Politiska beslut de kommande åren blir avgörande för torskens överlevnad vad gäller fiske, tjuvfiske och förvaltningsåtgärder.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".