Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LO vill satsa på bättre kollektivavtal

Publicerat onsdag 7 november 2007 kl 18.02
Wanja Lundby-Wedin.

I tolv år har LO kämpat för att regeringen ska lagstifta om rätten till heltid på arbetsmarknaden. Den linjen överger man nu och satsar i stället på bättre kollektivavtal. Det framkom i dag, onsdag, när LO presenterade ”Fler jobb - Bättre jobb”, en underlagsrapport till nästa LO-kongress.

– Det är naturligtvis det som är det viktigaste instrumentet för de goda jobben och utvecklingen i jobben, att parterna förmår att teckna kollektivavtal både om löner, anställningsvillkor och utveckling, säger ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Aldrig förr har så många jobb skapats som det gör nu, enligt LO. Ändå har vissa människor svårt att hitta trygga anställningar på arbetsmarknaden. Det gäller speciellt yrken där kravet på utbildning inte är så hög.

Vill se fler yrkesutbildningar
Samtidigt är det brist på arbetskraft inom en del kvalificerade yrken. För att råda bot på detta vill LO bland annat se fler yrkesutbildningar. För tryggheten på arbetsmarknaden måste bli bättre, säger Wanja Lundby-Wedin.

– Det som måste bli bättre är att man kan känna trygghet i arbetet, att vi får fler fasta arbetstillfällen. Vi har alldeles för många ungdomar som har otrygga anställningar och deltidsanställningar så att man inte klarar sin egen försörjning. Det är det absolut grundläggande i tryggheten, säger hon.

LO tror inte att fler jobb riskerar att leda till lägre löner. Inte heller tror organisationen att stora löneökningar skulle leda till att färre arbetstillfällen skapas.

Ansvarsfull förhandling
– Vi har två lika viktiga uppdrag och det är att se till att alla medlemmar får reala löneökningar och en egen ökad köpkraft och se till att alla har rätt till arbete, att det finns tillräckligt många arbetstillfällen. Då måste vi vara ansvarsfulla när det gäller löneförhandlingar.

– Vi har aldrig sagt att vi ska hålla igen utan vi ska ta ut så mycket vi kan utan att äventyra sysselsättningen. Löntagarna måste få sin beskärda del av produktionsresultatet, säger Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".