Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Goda tider för bemanningsföretagen

Publicerat fredag 9 november 2007 kl 09.30

När alla frågar sig vart den svenska ekonomin är på väg kan det vara värt att titta på hur det går för bemanningsföretagen, som ofta ses som en konjunkturmätare. Och även om en avmattning kan vara på väg, talar flera företrädare för branschen om fortsatt goda tider.

– Vi är väldigt tidigt i konjunkturen och vi ser en fortsatt stark konjunktur både på uthyrning och rekrytering, än så länge inga moln på himlen, säger Lars Wahlström, vd på bemanningsföretaget Proffice.

Inhyrd personal är något som företag snabbt kan dra ner på när efterfrågan minskar. Även rekryteringen sjunker när företag ser sämre tider i horisonten.

Goda tider för bemanningsföretagen brukar betyda stark konjunktur alltså.

På torsdagen kom tre uthyrnings- och rekryteringsföretag med sina rapporter. Proffice, SJR och Svensk internetrekrytering. Alla tre rapporterar både ökad försäljning och vinst under den senaste niomånadersperioden.

Lars Wahlström på Proffice, det klart största företaget av dom tre med en försäljning på drygt 900 miljoner hittills i år, tror att konjunkturtoppen börjar närma sig.

– Jag ser fortfarande en bra efterfrågan för vår del. Sedan är det svårt att sia om  konjunktur 2008, sen tror jag inte att det är blir någon champagnekorkseffekt utan en stabil efterfrågan drivet av kunders behov av våra tjänster och en generellt god konjunktur.

Även på SJR, som motsvarar ungefär en tiondels Proffice i storlek, talar man om 2008 som ett toppår. Per Ogunro leder företaget som helt inriktad sig mot bank och finans.

– Marknden har gått upp sen våren 2004, vi kan fortfarande inte se någon avmattning, men min känsla är att vi når max 2008, men än så länge ser jag ingen avmattning.

Men att dom goda tiderna i bemanningsbranschen bara har med konjunkturen att göra är inte självklart, för samtidigt som branschen gynnas av en stark konjunktur växer också den totala marknaden, vilket delvis förklarar suget i branschen, enligt Lars Wahlström på Proffice.

– Jag tycker det är mycket större öppenhet för att köpa den här typen av tjänster, så det börjar bli lite mer frånkopplat konjunkturen, det betyder att det blivit mycket vanligare att köpa en rekrytering eller hyra in en kompetens för en kortare tid. Det spelar ju oss i händerna.

Både Proffice och branschkollegan Poolia, som redovisade sin delårsrapport för ett par veckor sen, talar om en extra stark efterfrågan inom IT och ekonomi just nu.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".