Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Korv och skinka ökar risken för cancer

Publicerat fredag 9 november 2007 kl 16.57
Bör undvikas helt.

Sluta helt att äta processade charkvaror som korv och pastej och dra ner på det röda köttet. Det råder Världscancerfonden som i en mycket stor studie visar att det finns ett tydligt samband mellan hur mycket rött kött man äter och risken för tjock- och ändtarmscancer.

På stekbordet hos Korv Ingvar i Solna ligger tjocka korvar och hamburgare. Hans-Åke Rogell är ägare.

– Det brukar komma så mycket larmrapporter hela tiden så.

Äter du mycket korv?

– Ja, det blir väl en och annan när man jobbar så här.

Alicja Wolk är professor på Karolinska Institutet och forskar i just kring hur tjock och äntarms-cancer påverkas av vad man äter.

– Bakom de nya rekommendationerna står i princip hela forskarvärlden när det gäller kost och cancer.

Världscancerfonden har gått igenom 7 000 forskningsrapporter. Slutsatsen är att det finns ett tydligt samband mellan hur mycket rött kött man äter och hur stor risk man löper för cancer i tjock- och ändtarm. Därför rekommenderas maximalt 500 gram rött kött i veckan, det vill säga nöt, gris och lamm kött.

Inga charkuterier, säger Alicja Wolk.

– Typ skinka, bacon, salami.

Man ska helt sluta äta det?

– Helst.

Man kan lugnt fortsätta att äta kyckling, fisk och vilt enligt rapporten. Det farliga i det röda köttet är att det innehåller betydligt mer fett och att det innehåller mycket järn. För mycket järn är skadligt för tarmen. I charkuterivaror finns dessutom mycket salt.

Hur stor risken är beror helt på hur mycket man äter säger Alicja Wolk.

– Till exempel en liten portion, 30 gram, det är två tunna skivor av charkuterier, motsvarar i våra data cirka tio procent ökad risk för tjocktarmscancer.

Om man äter det varje dag, 30 gram charkuterivaror?

– Ja, säger Alicja Wolk.

Men på Korv Ingvars i Solna tas rapporten med en nypa salt. Henrik Hagblom har en stor hamburgertallrik framför sig.

– Om man ska följa alla sådana rapporter kan man inte käka någonting. Jag tror att om man käkar allsidigt så spelar det ingen roll vad man sätter i sig. Käkar man för mycket av något specifikt så är allting farligt, säger Henrik Hagblom.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".