Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Väghållningen kritiseras i undersökning

Publicerat måndag 12 november 2007 kl 06.00

Förskola och sophantering är det som vi medborgare är mest nöjda med inom den offentliga sektorn. Det visar en undersökning av Sveriges Kommuner och Landsting, som mätt hur nöjda vi medborgare är med den service vi får. Minst nöjda är vi bland annat med väghållningen.

Och Sussie Moonan, från Stockholm, kan ibland oroa sig över hur vissa korsningar ser ut:

– Jag tänkte just på det nu när jag var vid Nybroplan. De som ska över vägen krockar med dem som kommer från andra hållet, så det är livsfarligt.
– Jag tänker på det varje gång, men för det mesta tycker jag att det är bra, men vissa korsningar så tycker jag att de borde tänka på att förbättra.

Sussie Moonan, pratar om den korsning i Stockholm som hon brukar passera med sin cykel. Att väghållningen skulle kunna vara bättre tycker många i landet enligt den undersökning som Sveriges Kommuner och Landsting låtit göra.

Förskolan hamnar i topp
I undersökningen har man tittat på 16 områden inom den offentliga sektorn såsom sjukvård, hemtjänst, informationsspridning och gymnasieskola. För varje område har sedan runt 300 människor svarat på hur nöjd man är gällande förväntningar, pris och service.

Förskola och sophantering kom i topp och i botten hamnade, tillsammans med socialtjänst och integrationsarbete, väghållningen. Men det kan handla om att man inte vet, vad som egentligen är statens ansvar, tror Håkan Sörman, vd på Sveriges Kommuner och landsting:

– Det är svårt att veta vad som är statens uppgifter och vad som är kommunala uppgifter och vi vet ju att infrastrukturen är ett av våra områden, dit man behöver föra mer resurser och där staten delvis har dragit ner på resurserna jämfört med, vad man har gjort i andra länder.

– Det kan ha drabbat det här betyget också, men vi får titta på det och se vad man kan göra. Vi har fakta i målet nu så att säga, säger han.

Överraskade
Att förskolan hamnade så högt som den gjorde överraskade Håkan Sörman på ett positivt sätt, eftersom det enligt honom har talats mycket om att förtroendet för skolan skulle vara lågt. Men frågan är nu om det kommer att satsas mer på de områden, som fick sämre betyg av medborgarna.

– Det är ju lite olika i olika kommuner också, men det är klart att det är de områdena, som man framför allt ska bli bättre på. Sedan kan man inte ha samma krav på alla områden.

Risk för lövhalka
– Det är mycket möjligt att även där man ligger högt, att man skulle kräva att vara ännu bättre. Vi vill naturligtvis att medborgarna ska vara så nöjda som det överhuvudtaget går, så jag tror nog att man kommer att lägga kraft på alla områden.

Om Eva Måbäck, pensionär i Stockholm, skulle få bestämma skulle de blöta löven bli en prioritetsfråga.

– Jag förstår inte, varför de ska ligga kvar på trottoarerna, för det är ju halkrisk då. Jag får gå ut i gatan för att slippa de där lövhögarna.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".