Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Turkiet: Fattiga blir fattigare när militären trappar upp

Publicerat måndag 12 november 2007 kl 06.00

Turkiet har fortfarande planer på en militär operation i norra Irak för att komma åt PKK-gerillans baser där. Det sa landets premiäminister nyligen. Bedömare varnar för de ekonomiska och sociala konsekvenserna av en militär operation för de delarna av Turkiet som gränsar till Irak, en region som redan är den fattigaste i landet.

Men redan nu är ekonomin påverkad av den senaste tidens militära upptrappning, enligt Irfan Sari, ordförande i småföretagarorganisationen i staden Yuksekova.

– De som bor i bergsbyarna har inte kommit till stan för att fylla på vinterförråden, vägarna är för farliga och det påverkar handlarna, säger Irfan Sari.

Ekonomisk misär
Trakten runt Yuksekova är den fattigaste och minst utvecklade i hela Turkiet, människorna livnär sig på jordbruk och djurhållning, men också på smuggling eftersom staden bara ligger några mil från gränsen till både Iran och Irak. Arbetslösheten är utbredd och det finns knappt någon tillverkningsindustri.

Den främsta orsaken till den ekonomiska misären är de senaste 23 årens konflikt mellan PKK-gerillan och den turkiska staten, det det är alla här överens om. På 90-talet, när striderna var som värst, stängde många affärer igen helt.

20-årigt embargo
Men Irfan Sari menar att Yuksekova har stor potential. I resten av världen blomstrar gränsstäder, om vi kunde få igång en laglig handel skulle vi inte längre vara en börda för resten av landet, säger han.

– Vi har inte ens en språkbarriär med kurderna på andra sidan gränserna, säger Irfan Sari.

Han säger att konflikten har varit som ett 20-årigt embargo på regionen, ingen vågar investera för framtiden och folk köper inget utöver sina dagliga behov eftersom morgondagen är så osäker. Irfan Sari säger också att det kommer att bli än värre om Turkiet gör allvar av sitt hot om att gå in militärt i norra Irak.

– Folk skulle inte våga lämna sina hus, och all handel skulle upphöra, säger Irfan Sari, ordförande i småföretagar-organisationen i Yuksekova.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".