Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rapport kritiserar terrorlistor

Publicerat måndag 12 november 2007 kl 12.12

Systemet med terrorlistor, där enskilda personer eller organisationer pekas ut för samröre med terrorism, kritiseras på måndagen kraftfullt i en rapport till Europarådet. Sanktioner mot enskilda personer hotar, enligt rapporten, de mänskliga rättigheterna.

Sättet, på vilket både FN och EU hanterar systemet med sanktionslistor för personer eller organisationer, som misstänks för samröre med terrorism, har visserligen blivit bättre men kan fortfarande inte garantera grundläggande mänskliga rättigheter till dem, som utsätts för proceduren.

Det skriver den schweiziska parlamentarikern Dick Marty i en rapport, som lämnas till Europarådet i dag. Terrorlistorna beskrivs i rapporten som ovärdiga de högt ställda mål och löften, som båda de här organisationerna säger sig stå för.

Hot mot mänskliga rättigheter
I rapporten skriver Dick Marty, att det visserligen är att föredra att ha sanktioner mot en enskild person eller organisation före sanktioner mot ett helt land, där en hel befolkning drabbas, men rapporten slår fast att också riktade sanktioner, som reseförbud och spärrade ekonomiska tillgångar, är ett hot mot de mänskliga rättigheterna, mot den personliga friheten och skyddet av personlig egendom.

Den som hamnar på en terrorlista har svårt att överklaga sanktionerna och det finns ingen fristående och oberoende granskning.

Vaga misstankar
Rapporten kritiserar också, att den som drabbas av det här ofta inte får information om det, förrän han eller hon försöker resa från ett land till ett annat eller vill ta ut pengar på banken, samt att misstankarna om samröre med terrorism ofta är alltför vaga och för dåligt belagda.

Ändå har i flera fall personer svartlistats med betydande inskränkning av deras personliga frihet som följd.

Stefan Winiger Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".