Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Styrelsen hade ansvar för bonusutbetalningarna"

Publicerat måndag 12 november 2007 kl 18.02
Klicka för grafik

I Svea Hovrätt pågår rättegången mot Skandias tidigare vd Lars-Erik Petersson. Den tidigare styrelseledamoten Willem Mesdag sa på måndagen att det var den tidigare styrelsen som tog bort taket på bonusprogrammet, vilket fick tillföljd att bonusutbetalningarna drog i väg. Styrelsen, och inte Lars-Erik Petersson, hade ansvaret, enligt Mesdag.

– Jag frågade om det fanns någon begränsning i något av programmen. Svaret blev att det fanns det inte, sa Willem Mesdag.

Rättegången i Svea Hovrätt handlar om de stora bonusutbetalningarna i Skandia slutet av 90-talet och strax därefter, åren då det gick bra för sparbolaget Skandia. Inte minst i USA och Storbritannien, där de högsta cheferna pressade på för att öka på utbetalningarna.

I dag, måndag, berättade amerikanen Willem Mesdag från vittnesbåset med hjälp av en tolk om sin syn på den här perioden. Han med bakgrund från finansbranschen var van vid stora belöningssystem, men också han häpnade över de stora utbetalningarna i Skandia, sa han.

”Inte Peterssons fel”
Willem Mesdag var kallad av försvaret och la skulden för de stora utbetalningarna på den tidigare styrelsen, vilket därmed skulle fria Petersson från ansvaret att taket försvann.

Tidigare under rättegången har den förre styrelseordföranden Lars Ramqvist och den tidigare vice styrelseordförande Bengt Braun sagt att det fanns ett tak för bonusarna även efter förlängningen av programmet under år 2000.

Det är helt fel, enligt Mesdag, som menade att det faktum att programmet förlängdes av styrelsen innebar att taket togs bort.

Hovrättslagmannen Magnus Göransson ville veta vilka som sagt att taket inte fanns kvar. Ramqvist och Braun, blev svaret.

Medhåll av Ulf Spång
Också finansdirektören Ulf Spång var på måndagen kallad av försvaret. Även han driver linjen att det inte var den åtalade Lars-Erik Petersson som lyfte taket, utan att ansvaret låg hos styrelsen.

Vad han tycker om styrelsen gick inte att missa. Bland annat hävdade Spång att styrelsen medvetet mörkade uppgifter när det började bli klart hur stora utbetalningarna skulle bli.

Inför halvårsrapporten 2000 när bonusersättningarna började blir en besvärlig fråga, så redovisades allt i en klumpsumma för att minska insynen, enligt Ulf Spång.

– Vilken effekt får det på en organisation när styrelsen bestämmer att ”så här ska vi göra, vi ska inte redovisa det här öppet”, när man till och med ser till att man tvättar bort beloppen i styrelseprotokollet, undrade Ulf Spång.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".