Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utländskt kapital lockas till Kaliningrad

Publicerat tisdag 13 november 2007 kl 07.30

Ingen annan rysk region växer så snabbt ekonomiskt som Kaliningradområdet. BNP är högre än i övriga Ryssland och industriproduktionen tre gånger högre. Men det kan växa ännu mer och framförallt locka fler utländska investerare.

Alexej Ignatjev som arbetar med regional utveckling för Kaliningrads lokala regering.

– Kaliningrad kommer att bli ett av de mest attraktiva ställena för utlänningar som kommer till Ryssland. Befolkningen kommer att växa dramatiskt den närmaste tiden, säger han.

Låga skatter
Den ryska enklaven mellan Polen och Litauen har särstatus som ekonomisk zon. Sen förra året behöver inte företag betala skatt på vinster de första sex åren och sedan 50 procent av vinstskatten de följande sex. Ännu viktigare för den snabba tillväxten är att företag inte betalar tull på varor som används i produktionen.

Effekten syns redan i statistiken den ekonomiska tillväxten ligger på över elva procent i genomsnitt mot omkring sju procent i snitt för hela Ryssland. En stor del av konsumtionsvarorna för resten av Ryssland tillverkas i Kaliningrad, som tv-apparater och tvättmaskiner.

Ny lag gynnar storföretag
Industriproduktionen växte med 25 procent mot sex procent för hela Ryssland. De utländska företagen utgör dock en liten del, men det kan komma att ändra sig med den nya lag som gynnar storföretagen. Manne Wängborg är svensk konsul i Kaliningrad.

– Nu finns det en ny lagstiftning och den gynnar storföretag, mest för att locka till sig ryskt storkapital men det kan ju möjligen vara en eftersläpning i information så att större företag i västeuropa och USA med tiden kommer att uppfatta det här. – Den går väldigt mycket ut på att använda Kaliningrad som en språngbräda till den stora ryska marknaden, säger han.

Ett av de nya svenska företagen kommer att bli Sveriges största jordbruk, baserat i Kaliningrad.

– Det är otroligt mycket, 8500 hektar sammanhängande jordbruksmark. Det finns inte i Sverige, det största i Sverige kanske är på 3000.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".