Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stockholm vill bli nordiskt finanscentrum

Publicerat tisdag 13 november 2007 kl 12.50

En delegation med svenska politiker och företrädare för näringslivet är just nu på plats i London. Syftet är att lära sig och få inspiration, eftersom Stockholm ska marknadsföras som ett finansiellt centrum i sin del av världen.

– Vi ska framför allt lära oss av finansmarkanden och hur man har arbetat i London på ett väldigt systematiskt sätt för att bli en av de starkaste finansmarknaderna i världen. Stockholm har också en stor potential, den är en viktig del redan nu men den kan bli ännu större, säger Kristina Axén Olin, finansborgarråd i Stockholm.

Vad är det konkret ni vill göra i framtiden för att skapa det här finansiella centrumet?

– Det är det vi ska lära oss nu. Men vi ska nu göra en stor studie, liknande den man har gjort i till exempel New York. Det handlar om skatter, regler, byggnation, infrastruktur och utbildning. Det är många delar tillsammans som vi ska lära av hur man lyckas bäst. Vi hoppas att detta ska bli inspirerande.

Fördubbling till 2010
Idag arbetar cirka 50 000 personer inom finanssektorn i Stockholm och 2010 hoppas Kristina Axén Olin att det ska vara 100 000.

Den svenska delegationen som är här i London består av cirka 20 personer. Förutom Kristina Axén Olin och finansmarknadsminister Mats Odell ingår också en rad representanter från svenska banker och försäkringsbolag.

Delegationen ska bland annat träffa Londons borgmästare Ken Livingstone, delta i olika diskussioner och försöka lära sig mer om London som en av världens främsta finansstäder.

Stolta ord om ambitionerna
När delegationen mötte svenska och brittiska affärsmän på måndagen var det många stolta ord om Stockholms ambitioner.

Magnus Uggla är chef för Handelsbanken i Storbritannien och han är positiv till satsningen men försöker ändå dämpa förväntningarna något.

– Man måste sätta detta i ett perspektiv. Stockholm är ju inte en världsstad som London är, men i regionen, Norden och lite mer än så, kan Stockholm spela en viktig roll.

Nu kommer många svenskar hit till London för att titta och lära sig. Är Stockholm lite litet jämfört med London, en lillebror som kommer på besök?

– Ja, det tycker jag att man kan säga. Samtidigt är det ju många svenskar som flyttar till London och jobbar i finanskvarteren och sedan flyttar tillbaka till Sverige och för med sig kunskap härifrån. Så kontakterna mellan Stockholm och London ska man bygga vidare på, säger Magnus Uggla.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".