Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

AP-fond pressas efter sämre resultat

Publicerat onsdag 14 november 2007 kl 11.20
Stefan Attefall.

Riksdagen sätter press mot Fjärde AP-fondens styrelse eftersom fonden gjort sämre resultat än de andra AP-fonderna. I styrelsen sitter flera kända politiker och riksdagens finansutskott antyder i en skrivelse att några borde bytas ut.

– AP-fonderna behöver känna att de har ett tryck på sig från riksdagen för det är stora pengar som förvaltas och det är många miljarder det handlar om det inte sköts bra. En liten avvikelse nu gör många miljarder på lång sikt, säger kristdemokraten Stefan Attefall, ordförande i riksdagens finansutskott.

Det finns sju AP-fonder som ska fungera som buffert i det nya pensionssystemet. Socialdemokraterna och de borgerliga partierna i finansutskottet skriver att Fjärde AP-fonden ”redovisat ett betydligt svagare resultat än övriga buffertfonder”.

Tolv miljarder mer i andra fonder
Vid årsskiftet förvaltade fonden 200 miljarder kronor, medan Första, Andra och Tredje AP-fonderna i snitt hade tolv miljarder kronor mer, trots att de hade lika mycket pengar från början.

Ordförande i styrelsen är tidigare folkpartistiska kulturministern Birgit Friggebo. I den sitter också kommunalrådet i Malmö, Ilmaar Reepalu, TCO:s ordförande Sture Nordh, samt förre Metallordföranden Göran Johnsson.

Bytt en styrelseledamot
Regeringen har redan bytt en ledamot, men enligt finansutskottet kan alltså fler få gå.

Centerpartisten Roger Tiefensee tycker att det är allvarligt att Fjärde AP-fondens inte lyckats förvalta pengarna bättre.

– Jag liksom övriga ledamöter i finansutskottet ser allvarligt på detta. Det är viktigt att AP-fonderna kan leverera bra avkastning till pensionärerna. Därför tycker vi att det behövs en bättre uppföljning, en bättre styrning så att det blir kostnadseffektivt helt enkelt, säger han.

Hur viktigt är det att styrelsen förnyas?

– Det är ett arbete som regeringen har inlett och vi skickar bara tillbaka att vi tycker att den ska fortsätta det arbetet, säger Roger Tiefensee.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".