Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Solsemester och fisk ökar D-vitaminhalt

Publicerat onsdag 14 november 2007 kl 04.08

Fet fisk och solsemester på vintern kan öka halten av det benskyddande D-vitaminet i blodet. Det visar en svensk studie. D-vitaminet tillverkas i hudcellerna när de utsätts för sol och det behövs bland annat för att bygga upp skelettet.

Professor Alicja Wolk vid Karolinska institutet är ansvarig för studien och säger att det inte är något problem att råda folk att äta mer fisk, men när det gäller solning finns ett stort behov av ytterligare forskning om vad som är en lagom och säker dos, skriver Upsala Nya Tidning. 

Studien publiceras i American Journal of Clinical Nutritions.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".