Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inte första gången polishelikoptrar skadas

Publicerat onsdag 14 november 2007 kl 16.35

På tisdagen upptäcktes att polisens fyra helikoptrar blivit beskjutna när de stod uppställda i en hangar på Säve flygplats i Göteborg. Det är inte första gången som polishelikoptrar förstörs i en hangar. I samband med att polisens hangar eldhärjades på Tullinge flygfält söder om Stockholm vintern 2002, förstördes tre helikoptrar.

Detta borde ha medfört att polisen borde ha skärpt bevakningen av sina helikoptrar betydligt, anser Jerzy Sarnecki, som är professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

– Jag tycker att det är lite bekymmersamt att polisen inte har bättre kontroll på sin egendom i synnerhet med tanke på hur värdefulla de där helikoptrarna är och hur nödvändiga de är för både polisiär verksamhet och räddningsverksamhet. Jag tror att man kan säga att det var lite slarvigt att polisen inte hade bättre tillsyn över dem, säger Jerzy Sarnecki.

Branden inte klarlagd
Branden i februari 2002 medförde att polisens helikopterflotta blev kraftigt decimerad, precis som efter beskjutningen som blev känd på tisdagen. 2002 hade polisen sammanlagt åtta helikoptrar, tre av dem förstördes vid branden. Det har dock aldrig blivit klarlagt hur branden i Tullinge startade.

På tisdagsmorgonen upptäcktes att de fyra helikoptrarna som fanns i en hangar i Göteborg blivit beskjutna med flera skott. De går nu inte att flyga med.

I dagsläget har polisen sju helikoptrar men fyra av dessa har alltså skadats när en eller flera personer lyckades ta sig in till hangaren på Säve och avlossa sina skott mot helikoptrarna genom ett fönster.

”Vi har tagit lärdom”
– Vi har tagit lärdom efter branden 2002 på Tullinge och när det gäller baseringen i Göteborg där den här senaste händelsen inträffade är den ju tämligen nybyggd och vi har verkligen lagt oss vinn om att titta på det fysiska skyddet, både när det gäller brand och inbrott. Vi har haft professionella kontakter med konsulter och försäkringsbolag som har hjälpt oss så att vi ska få ett skydd som godkänt, säger Tommy Hydfors, chef för ordningspolisenheten vid rikspolisstyrelsen.

Men det har ju inte räckt?

– Nej, självklart har den senaste händelsen gjort att vi måste titta närmare på skyddet för att förbättra oss.

Reparationerna påbörjade
Efter beskjutningen har polisen gjort en omfattande genomgång och även börjat reparera helikoptrarna i Göteborg, säger Tommy Hydfors.

– Vi räknar med att en helikopter ska vara i operativ tjänst redan på onsdagskvällen, ytterligare en i morgon, torsdag, och de två återstående i nästa vecka.

Vad är det för slags skador?

– Det är skador på karossen, rutor, paneler och säten, samt elektronikskador, säger Tommy Hydfors.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".