Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Blix kräver mer av Irak

Publicerat torsdag 16 januari 2003 kl 15.55
Chefen för FN:s vapeninspektörer, Hans Blix, träffade på torsdagen företrädare för EU. Vid en presskonferens försökte Hans Blix skärpa trycket på Irak att samarbeta mer.
– Situationen är mycket spänd och allvarlig, sade Hans Blix och blickade ut över de många journalisterna med en något trött blick. Han hade kommit till EU:s huvudstad Bryssel på torsdagsförmiddagen som inledning på sin europeiska rundresa, som bland annat tar honom till Paris och London, innan han på lördagkvällen på nytt landar i Irak. Ökar pressen på Irak Inför sin resa till Irak ökar Hans Blix nu pressen på Iraks president Saddam Hussein att göra mer: – Det finns nu två vägar: antingen öppernhet, samarbete och avväpning från Iraks sida, omlandet har massförstörelsevapen, eller krig, sade Hans Blix och fortsatte: – Irakiskt samarbete är en förutsättning för att det inte ska bli krig. Ny rapport i februari Den 27 januari ska Hans Blix lämna en rapport till FN:s säkerhetsråd, men det blir med största sannolikhet ingen slutpunkt. Han räknar med att säkerhetsrådet ger honom i uppdrag att komma med en ny rapport i februari. Även, Javier Solana som ansvarar för en del av EU:s utrikespolitik, försökte sätta press på Irak att snabbt samarbeta mer. Solana ser helst ett andra beslut Solana sade också att han helst ser ett andra beslut i FN:s säkerhetsråd före ett eventuellt anfall mot Irak. – Men det är inte helt nödvändigt, tillade han. Splittring om beslut Det finns inom unionenen risk för splittring om det blir krig. De flesta medlemsländer förordar ett nytt beslut i FN:s säkerhetsråd. Men Storbrittaniens premiärminister Tony Blair har en avvikande åsikt. Det kan leda till svåra inre motsättningar inom unionen om det blir krig.
Willy Silberstein, Bryssel

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".