Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mobbad elev får 65 000 i skadestånd

Publicerat torsdag 15 november 2007 kl 16.12

En skolelev från Tyresö söder om Stockholm får 65 000 kronor i skadestånd av kommunen för att han mobbats i skolan under flera år.

Det är den hittills högsta ersättningen som betalats ut enligt barn- och elevskyddslagen.

Pojkens mamma berättar om vad hennes son varit med om.

– Det finns andra som gråter över att deras barn haft halsfluss i tre veckor, och det är något som går över. Det här har varit något som har pågått dygnet runt.

Vad har hänt?

– Han har blivit utsatt för allting, och det värsta är den psykiska mobbningen.

Hur kan den ha sett ut?

– Utfrysningen med mera. Det är sånt som jag knappt orkar prata om idag, säger hon.

Barn och elevombudet på skolverket hade krävt Tyresö kommun på 65 000 kronor i skadestånd för att de inte förbättrat situationen för pojken.

Nu accepterar kommunen kravet och betalar ut pengarna. Enligt kommunen vill man med det här sätta ett streck för historien som pågått i många år. Monica Hedlund är verksamhetschef för grundskolan.

– Det här har varit ett långdraget ärende och vi ville få ett avslut på det hela.

Vad är bästa lärdomen som man kan sprida vidare till andra skolor?

– Man måste utreda noga vad saker beror på, säger hon

Familjen anmälde 2006
Det var våren 2006 som familjen anmälde att pojken som då gick i åttan på Dalskolan i Tyresö utsatts för kränkande behandling. Enligt utredningen hade pojken bara varit närvarande i sex till åtta dagar på hela terminen.

Barn -och elevombudet Lars Arrenius har drivit tolv ärenden med skadeståndskrav, men det här är det hittills största beloppet som betalats ut. Lars Arrenius beskriver så här vad som hände på skolan.

– Man har uteslutit honom från gruppen. Man har sagt elaka saker om honom. På olika sätt fryst ut honom under en längre tid. Han har upplevt det här som mycket kränkande och mått dåligt av den här situationen.

Vad har skolan gjort för fel?

– Jag menar att skolan inte i tillräcklig grad utrett den här situationen, men har inte heller tagit tag i situationen tillräckligt för att få en förbättring för den här pojken, säger han.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".