Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Avvisningar till Afghanistan stoppas

Publicerat fredag 16 november 2007 kl 04.00

Migrationsverket stoppar tillfälligt alla avvisningar till södra Afghanistan på grund av det försämrade säkerhetsläget. I nästa vecka kommer verket bestämma vilka riktlinjer som ska gälla.

– Säkerhetsläget försämras kontinuerligt i delar av Afghanistan, kanske framförallt i de södra delarna av landet. Det är ganska svåra förhållanden i många delar av Afghanistan, säger Dan Eliasson.

Som en direkt följd av beslutet stoppades också avvisningen av två afghanska män, som i tre veckor suttit inlåsta i Migrationsverkets förvar i Flen.

Avvisning uppskjuten
Hayat Hasan och hans kamrat Jawad Khawari skulle egentligen ha avvisats på fredagen istället får de vara kvar i väntan på Migrationsverkets beslut. Hayat Hasan är lättad.

– Det känns jättebra. Jag var jätteorolig eftersom jag inte kunde tänka vad som skulle hända med oss. Nu känns det ganska bra, säger Hayat Hasan.

Först nästa vecka hoppas Dan Eliasson att Migrationsverket ska ha fattat sitt beslut.

Det är inte säkert att alla avvisningar till södra Afghanistan kommer att stoppas det kan istället bli frågan om att avvisa asylsökande som kommer från södra Afghanistan till andra delar av landet.

Omprövar ståndpunkt
Tidigare har Migrationsverket hävdat att det inte pågår en väpnad konflikt i Afghanistan och att det därför går att skicka tillbaka asylsökande med tvång. Nu säger Dan Eliasson att Migrationsverket är berett att ompröva det.

– Som jag sa så försämras säkerhetsläger kontinuerligt. Jag utesluter inte alls att vi kan komma fram till under nästa vecka att det råder väpnad konflikt i delar av Afghanistan, säger Dan Eliasson.

Fram till att Migrationsverket fattat sitt beslut får de båda afghanska männen fortsätta vara inlåsta i Migrationsverkets förvar i Flen.

– Deras framtid, deras möjligheter att få stanna i Sverige beror på vad vi kommer fram till, förhoppningsvis, nästa vecka, säger Dan Eliasson.

Så i vänta på det kommer de att sitta inlåsta?

– Ja, det verkar så, säger Dan Eliasson.

Ingrid Engstedt Edfast, SR Västernorrland
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".