Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hundratals vindkraftverk planeras i söder

Publicerat fredag 16 november 2007 kl 12.06
Vindkraftsparken Lillgrund är den största hittills i Sverige. Här sedd från Bunkeflo i Skåne.

Statliga Vattenfall ska tillsammans med statliga Sveaskog göra den hittills största satsningen på vindkraft i Sverige. Om planerna går i lås ska det byggas 550 vindkraftverk i skogarna runt om i Götaland. Det ska produceras el som ska räcka till 800 000 hushåll.

Skogarna i södra Sverige är en lämplig placering, säger Vattenfalls vice vd Hans von Uthmann.

– Vi har tillsammans med Sveaskog identifierat områden som är mest lämpliga. Det handlar väldigt mycket om vindförhållanden, det blåser bättre utmed kusterna och i södra delen av landet. Det är också närmare till kunder, närmare till nät.

– I skogen finns lämpliga områden, det blåser bra och dessutom ligger det i skogen områden som oftast inte ligger i konflikt med andra intressen, kringboende och så vidare. Det blir så att säga lättare att bygga där, samtidigt som det blåser, säger Hans von Uthmann.

Byggs i södra Sverige
Vindkraftverken ska byggas i Hallands, Kronobergs, Kalmars, Blekinges och Västra Götalands län.

Det är Vattenfall som bygger och Sveaskog som arrenderar ut lämplig skogsmark. Och vad som är mest lämpligt ska nu Vattenfall ta reda på och Sveaskog erbjuder 22 000 hektar skog att leta i.

Det här är det hittills största vindkraftprojektet och är en investering på omkring 20 miljarder kronor och är ungefär hälften av den vindkraft som Vattenfall har planerat att bygga fram till 2016.

Att man satsar på vindkraft i skogen beror på att det är billigare än att bygga på land än ute till havs och den lägre kostnaden väger upp att det blåser lite mindre på land.

Beroende av tillstånd
Om planerna går i lås beror på om man får alla tillstånd från myndigheter, och lyckas köpa tillräckligt många vindkraftverk. Efterfrågan är just nu större än tillgången.

Vattenfall räknar med att det här ska bli en lönsam affär och det gör också Sveaskog som räknar med att inom 10 år få in omkring 200 miljoner kronor per från vindkraftbolag, säger vd Gunnar Olofsson.

– Det är också ett sätt att utnyttja skogen på flera sätt, det vill säga ett mångbruk. Den areal som tas i anspråk för de här vindkraftssnurrorna är förhållandevis liten, säger Gunnar Olofsson.

Så det här stör inte skogsbruket på något sätt?

– Nej, absolut inte. Dessutom är de här snurrorna väldigt höga, och det innebär att vi kan driva skog ända upp till slutavverkningsmogen ålder under de här snurrorna. Så för oss är det här ett väldigt bra komplement till den traditionella skogsdriften.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".