Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenskar skänker alltmer pengar

Publicerat tisdag 27 november 2007 kl 05.15

Vi svenskar ger mer och mer pengar till frivilligorganisationer. Siffror från Stiftelsen för insamlingskontroll visar att svenskarnas bidrag till frivilligorganisationer har ökat kraftigt de senaste 10 åren. Givmildheten var som störst efter tsunamikatastrofen, men svenskarna fortsätter att skänka stora belopp till välgörande ändamål.

En som skänkt pengar den senaste tiden är Elisabeth Löfqvist.

– Jag har gett till Röda Korset och Rosa bandet. Jag har använt inbetalningskort en gång, och så Rosa bandet, säger hon.

Sedan mitten av 1990-talet har svenskarna skänkt mer och mer pengar till frivilligorganisationer.

”Tsunami-effekt”
Efter tsunamikatastrofen slogs insamlingsrekord, och under 2005 skänkte allmänheten drygt 5,3 miljarder till välgörande ändamål.

Men även efter att katastrofinsamlingarna avslutats har svenskarna fortsatt att skänka pengar som aldrig förr. Och även om det inte betalas in lika mycket nu som efter tsunamin, kan man ändå tala om en tsunami-effekt, säger Erik Zachrisson, generalsekreterare för frivilligorganisationernas insamlingsråd FRII:

– Ja, jag tycker mig se tecken på att det var ett trendbrott där, med ökad givmildhet och generositet. Det har lite grann hållit i sig.

Större marknadsföring
Men det handlar kanske inte bara om att svenskarna har blivit mer givmilda. En stor del av förklaringen är att frivilligorganisationerna satsar hårt på marknadsföring och kampanjer, och det ger resultat. Nyligen avslutades årets Rosa bandet-kampanj, en kampanj som fick stor medial uppmärksamhet och där Cancerfonden i år samlade in 56 miljoner kronor.

I Gallerian i centrala Stockholm syns många med ett rosa band på jackan eller kappan, och en del av framgången för Rosa bandet kan ligga i det är lätt att visa att man är engagerad, tror Marie Hammargren på Cancerfonden.

– Man vill visa att man är engagerad, man vill visa upp sig och visa att man brinner för en fråga. Som rosa bandet, det är män, kvinnor, unga gamla, alla åldersgrupper.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Totalt insamlat från allmänheten i kronor:

1996: 2 459 miljoner

1997: 2 423 miljoner

1998: 2 690 miljoner

1999: 3 002 miljoner

2000: 3 234 miljoner

2001: 2 505 miljoner

2002: 3 381 miljoner

2003: 3 724 miljoner

2004: 4 073 miljoner

2005: 5 322 miljoner

2006: 4 450 miljoner (preliminära siffror)

Källa: Stiftelsen för insamlingskontroll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".