Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”USA fortsatt tyst om svensken på Kuba”

Publicerat lördag 18 januari 2003 kl 17.30
USA vägrar fortfarande att svara på frågor från det svenska utrikesdepartementet, UD, om den 23-årige svensk som sedan drygt ett år tillbaka hålls fången på Guantanamobasen på Kuba. Det säger svenskens försvarare advokat Peter Althin efter att återigen ha diskuterat fallet med UD, som nyligen besökte svensken på Kuba.
– De berättade för mig att den svenske medborgaren efter omständigheterna mår hyggligt, att han inte sitter i en bur längre utan sitter i en mer fängelselik cell, att han har vissa möjligheter att kommunicera med andra intagna på stället och att han har fått ta del av en del brev ifrån familjen, säger Peter Althin. Flera obesvarade frågor Fortfarande har UD inte fått svar på frågorna om eller när svensken ska friges, om eller när han kommer att delges misstanke om brott och om eller när han ska ställas inför rätta och i så fall under vilka omständigheter. Att USA fortfarande vägrar besvara frågorna och behandlar en svensk medborgare på det här sättet strider mot internationell folkrätt, säger Peter Althin: – Det här är ett brott mot folkrätten när man på det här sättet håller en svensk medborgare frihetsberövad i över ett år, utan att han är delgiven misstanke, utan att han har tillgång till någon försvarare, utan att han har möjlighet att försvara sig mot någonting. Det är fullständigt oacceptabelt. ”Sverige bör kontakta EU och FN” Gösta Hultén är styrelseordförande i den nybildade Guantanamogruppen, vars syfte är att få svensken frigiven. Han tycker att eftersom Sveriges försök hittills har varit fruktlösa bör ett samarbete med andra länder inom EU och FN inledas, för att öka pressen på USA och det nonchalanta beteende som landet hittill har uppvisat: – Om man inte får igenom det från början måste man ju vända sig till de andra länderna i EU, ta upp det officiellt alltså. De länder som är berörda måste försvara sina medborgare. Det här gäller Sveriges främsta prioritering i utrikespolitiken, mänskliga rättigheter, och när Sverige själva är berörda på det här sättet måste man agera med kraft, säger Gösta Hultén.
Ulrica Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".