Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hotellpersonal saknar brandutbildning

Publicerat tisdag 20 november 2007 kl 15.30
Hotellbrand i Gävle 2005.

En ny minimistandard för brandsäkerhet på hotell ska börja gälla från februari nästa år. Men enligt en undersökning som Räddningstjänsten gjort är det få hotell och vandrarhem som uppfyller kraven. Ett stort problem är att personalen saknar ordentlig utbildning i brandskydd.

Tommy Jardstam som är brandskyddsansvarig på ett hotell i Stockholm visar runt.

- Ja vi har ju en rökdeckare som sitter där, en helautomatisk. Om det händer något här, och det kommer rök till den där, då skickar den en signal ner som en förvarning och då vet receptionen. Sen springer de upp, knackar på och kollar.

Tommy Jardstam är brandskyddsansvarig för närmare 300 rum på det här hotellet. I varje tak sitter ett tyst larm som alltså meddelar personalen i första hand om den känner av rök. Då kontrollerar personalen rummet.

Många falska larm
Det beror på att det oftast rör sig om falska larm och att man inte vill tillkalla brandkår i onödan. Men just därför är det också viktigt att personalen vet vad de ska göra och här får de utbildning, säger Tommy Jardstam.

- De får en utbildning en gång om året. Nyanställda så fort det ges tillfälle. Och då har vi det med övningar. Vi tar in en konsult och vi rökfyller ett rum och så kör vi en drill med all tillgänglig personal.

Men till skillnad från det hotell där Tommy Jardstam arbetar så finns det idag flera hotell och vandrarhem som saknar tillräckligt brandskyddsutbildad personal. Räddningstjänsten som undersökt 117 olika hotell, pensionat och vandrarhem i Sverige har upptäckt att 4 av 10 av dem saknar anställda med ordentlig utbildning i brandskydd.

Byte av personal ger problem
Enligt Räddningsverket handlar det oftast om mindre hotell och vandrarhem där man ofta byter ut sin personal. Det måste det bli ett stopp på, tycker Håkan Carlsson vid Hotell och Restaurangfacket.

- Det är ju någonting som arbetsgivarna definitivt måste ta fasta på att försöka få stopp på den snabba personalomställningen. Det handlar ju om att erbjuda villkor som gör att folk vill stanna kvar i jobbet.

- Därmed har man också chans att få mer utbildad personal som klarar av att hantera också händelser av det här slaget, det allra värsta, när det börjar brinna.

Ny minimistandard
Räddningsverket planerar nu att en ny minimistandard för brandsäkerhet på hotell ska träda i kraft i februari nästa år. Enligt Håkan Carlsson börjar många hotellbränder på grund av gäster som röker i sängen och därför tycker han även att ett rökförbud vore på sin plats.

- Det infördes ju för några år sedan ett rökstopp på restaurangerna och det har ju varit väldigt framgångsrikt. Så nu tycker vi att det är hög tid att gå vidare med rökstopp på hotellen, säger han. 

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se_

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".