Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Carnegie höll extrastämma

Publicerat onsdag 21 november 2007 kl 16.15

Efter påtryckningar från Finansinspektionen höll i dag, onsdag, den skandalomsusade investmentbanken Carnegie en extrainsatt stämma. Ny styrelse och personalens bonusar var de två viktigaste punkterna.

Så här säger Carnegies nye styrelseordförande Anders Fällman om sitt uppdrag.

– Jag gillar utmaningar och tycker att det är spännande. Lite som man lärde sig från Kinneviks-sfären och under Jan Stenbecks tid, så gillar vi att gå mot strömmen. När alla tycker att något är fel så kanske vi tycker att det är tillfälle att göra något.

Hur ska den nya styrelsen återupprätta förtroendet för Carnegie?

– Det är ett långt och mödosamt arbete och där kommer vi på alla sätt att se till att organisationen i Carnegie är sådan att riskkontrollfunktioner kommer att fungera i framtiden så att inte sådant här inträffar igen. Det är ett långt och mödosamt arbete, men jag tror att det kommer att gå.

Anders Fällman valdes till ny ordförande på Carneiges fjärde stämma bara i år. Något som speglar den turbulens som banken varit utsatt för.

Bonusprogrammen diskuterades
Förutom ny styrelse diskuterades även personalens bonusprogram flitigt. I dag är halva personalens lön fast och andra halvan rörligt, något som kritiserats för att skapa en girig kultur på Carneige.

– Det gäller att konstruera system på ett sådant sätt att det blir en balans mellan att vi inte tar för stora risker och att man har en långsiktighet i bolaget, säger Anders Fällman.

– Det är klart att vi med tiden kommer att försöka kanske påverka de här programmen. Vi kommer att göra det i samarbete med personalen så att det premierar långsiktighet och inte risktagande.

”För stor andel i bonus”
Men att ändra fördelningen mellan fast och rörlig ersättning blir det inte tal om, ett svar som Aktiespararnas Gunnar Ek inte tycker är tillfredställande.

– Jag tycker att det är alldeles för stor andel, de femtio procent av den totala vinsten i bolaget i bonus, säger Gunnar Ek.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".