Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungdomar dricker på ett farligare sätt

Publicerat torsdag 22 november 2007 kl 06.00

Alkoholförgiftningarna bland ungdomar ökar. Allt fler ungdomar hamnar på akuten med höga halter alkohol i blodet, ibland svårt nerkylda och med livshotande förgiftningar. Det hävdar akutläkare Ekot talat med.

Det finns ingen statlig statistik över antalet akut alkoholförgiftade ungdomar, men när Ekot ringer till läkare i Stockholm och Malmö är bilden klar: De riktigt allvarliga fallen blir fler, och värre.

Promillehalten stiger
Stefan Sparring är överläkare på Maria Ungdom som tar emot akut alkoholförgiftade ungdomar, i Stockholm.

– Det vi ser och har sett på senare år är att promillehalten stiger bland ungdomarna och vi får in allt fler ungdomar som har höga promillehalter.

På Sachsska Barnsjukhuset i Stockholm har i år dubbelt så många ungdomar behövt intensivvård för sin alkoholförgiftning som förra året.

Fler fyllor
Per Juhlin, överläkare på akutkliniken i Malmö, säger att de grava fyllorna för bara några år sen mest ägde rum vid skolstart och skolavslutning, men så är det inte längre.

– Det här har ökat så att det blir mera fylla på storhelgerna nu också. De ligger lite mera ogynnsamt till på året så det är kallt ute och det är inte människor ute på staden som tar hand om oss.

Dricker farligt
I Stockholm säger Malin Rinder, läkare på Sachska barnsjukhuset att ungdomar har ett ganska farligt sätt att dricka.

– De håller sig undan i från vuxenvärlden. De sitter ute i skogen, de festar i lite avskilda platser i parker och dricker framförallts stora mänger med starksprit idag på ett sätt som är ganska dramatiskt. De dricker fort och de dricker mycket och de tappar helt enkelt kontrollen och inte känna av själva att de blir så berusade.

– De kanske går undan och mår illa och kräks till och börja med och glöms bort i någon buske eller någon snödriva. De kommer ofta in väldigt nedkylda. Vi har till och med haft ungdomar som förlorat fingrar i förfrysningsskador, säger Malin Rinder.

Stoppa privatimport
Sprit är alldeles för lättillgängligt, anser Stefan Sparring överläkare på Maria Ungdom. Han har sin uppfattning klar.

– Det första är att man måste sätta stopp för privatimporten, alltså de som åker ner och fyller sina bilar och sina släpkärror med billig sprit och tar in i landet. Det måste man få något stopp på, säger Stefan Sparring.  

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Marie Louise Kristola, Barnen i P1 
marie-louise.kristola@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".